back to top

Izaslanstvo Varaždinske županije u uzvratnom posjetu Hercegbosanskoj županiji

Nakon potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Varaždinske županije i  Hercegbosanske županije u rujnu ove godine te nakon susreta župana Anđelka Stričaka i  predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Ivana Vukadina u Varaždinu, izaslanstvo  Varaždinske županije posjetilo je Hercegbosansku županiju. Prije radnog sastanka u zgradi  Vlade, izaslanstvo Varaždinske županije je u pratnji domaćina, predsjednika Vlade HBŽ Ivana Vukadina i predsjednika skupštine HBŽ Joze Ćosića položili vijence i upalili svijeće na  spomenik poginulim za slobodu hrvatskog naroda u Livnu te obišli livanjski mural posvećen 7. Gardijskoj brigadi ‘Pume’.

Na početku radnog sastanka u zgradi Vlade pozdravne riječi te ugodnu dobrodošlicu gostima  uputio je Jozo Ćosić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije dok je predsjednik  Vlade Hercegbosanske županije dr.sc. Ivan Vukadin istaknuo kako mu je izrazito drago što  može biti domaćin izaslanstvu Varaždinske županije.

– U životu se ništa slučajno ne događa  pa ni ovakvi susreti nisu slučajni. Mi smo u mjesecu rujnu kao Hercegbosanska županija  potpisali Sporazum prijateljstva s Varaždinskom županijom, na Danu Varaždinske županije i  ovo je nastavak te suradnje i tog potpisa Sporazuma na način da danas imamo službenu  posjetu delegacije na čelu sa županom Anđelkom Stričkom. Ja im želim izraziti najtopliju  dobrodošlicu u grad Livno, sinoć su doputovali i boravit će u našoj županiji još danas i sutra.  Obići ćemo prostore Hercegbosanske županije, vidjeti potencijale, resurse i određene stvari  koje nas čekaju u budućnosti te ih sigurno pokušati realizirati na dobrobit stanovnika i  Hercegbosanske županije i Varaždinske županije, prije svega to je bolje povezivanje,  prekogranična suradnja, predpristupni fondovi i sve ono što je izazov vremena. Vi znate da je  Varaždinska županija treća po razvijenosti u Hrvatskoj da je Grad Varaždin deseti po veličini  ali je treći po razvijenosti tako da mi od njih imamo puno toga naučiti. Republika Hrvatska,  Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem, najveći su zagovornici pristupanju Bosne i  Hercegovine Europskoj Uniji pa je logično da mi koristimo i učimo od njih ali i na njihovim  pogreškama koje su oni na tom putu pristupanja prema EU imali, kako bi naš put bio što brži  i ovo je samo plod te suradnje i Sporazuma a ja se nadam da ćemo u vremenu koje je pred  nama to opravdati i još produbiti – rekao je Vukadin.

00:00

Župan Anđelko Stričak izrazio je  zadovoljstvo posjetom prijateljskoj Hercegbosanskoj županiji.

– Mi smo još negdje početkom  godine na inicijativu Varaždinaca koji su rodom s ovog područja, na inicijativu naših  branitelja, tu prvenstveno mislim na 7. Gardijsku brigadu „Pume“ započeli s razgovorima oko  potpisivanja sporazuma o suradnji, i kao što je kolega Vukadin naglasio sporazum smo  potpisali početkom rujna povodom Dana Varaždinske županije u Varaždinu. U međuvremenu  je bilo i nekoliko susreta radnih sastanaka gdje smo razgovarali na temelju čega bi još mogli  proširiti ili produbiti tu suradnju, vjerujemo da zaista postoji dosta prostora od obrazovanja,  gospodarstva turizma, znači sve ono što je danas potrebno za dobar i kvalitetan život naših  građana i ovo je samo prvi korak. Naravno da nije sve na politici, između ostaloga ja sam i  svoje Varaždince pozvao; poduzetnike, obrtnike, udruge, da se u to uključe da daju inicijative  a isto sad ovdje molim i pozivam sve građane s područja Hercegbosanske županije da se  uključe i da daju svoje prijedloge i inicijative a sve kako bi ta suradnja bila što uspješnija i  bolja – naznačio je župan Stričak.

 

U izaslanstvu Varaždinske županije bili su uz župana Stričaka i županijski vijećnici; Robert Puja ujedno i predsjednik Udruge veterana 7. Gardijske  brigade “Puma”, Ruža Jelovac i dr.sc.Mario Lešina te pročelnik Upravnog odjela za  poljoprivredu i zaštitu okoliša, dr.sc.Dragutin Vincek, Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog  odjela za opću upravu, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Mario  Sambolec kao i pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana  Tomislav Pajtlar.

Uz predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Vukadina i predsjednika  Skupštine sastanku su nazočili i ministar unutarnjih poslova HBŽ Mario Lovrić, ministrica  prosvjete kulture i športa HBŽ Gordana Nakić te savjetnik predsjednika Vlade HBŽ Tomislav  Barišić.

Dvodnevnim programom predviđen je obilazak gospodarstvenika te turističkih i kulturnih  znamenitosti na prostoru Hercegbosanske županije.

Vladahbz

livnovine.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO