back to top

Institut za europske politike održao okrugli stol u Prozoru

Institut za europske politike “Manifest” realizirao je okrugli stol pod nazivom “Naši razgovori: mali koraci, veliki pomaci” u Domu kulture u Prozoru. Cilj razgovora bili su promocija i razmjena dobrih praksi senzitivnosti prema drugima.

Okupljenima su se prije svega obratili predstavnici općina Prozor-Rama i Gornji Vakuf-Uskoplje, Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje i Josip Juričić, pomoćnik načelnika općine Prozor-Rama dr. Joze Ivančevića.

Foto: Gradonačelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja Sead Čaušević

Unaprjeđenje položaja lokalnih zajednica

Projekt je ovo u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a za cilj ima okupljati predstavnike lokalnih zajednica, ljude iz kulture, gospodarstva, obrazovanja i sporta. Kao i one iz raznih institucija i organizacija, kao i predstavnike civilnog društva te medija.

Panelisti su ovom prilikom otvorili raspravu o unapređenju položaja lokalnih zajednica, ali i svakodnevnog života građana. Ova rasprava za cilj je imala promovirati najbolje prakse i primjere zahvaljujući kojima su uspostavljeni bolji odnosi unutar nekih lokalnih zajednica. Također, s ciljem relaksacije međunacionalnih odnosa.

Korak po korak

Amer Obradović, povjesničar, novinar i koordinator projekta okupljenima je kazao nešto na temu jačanja povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini.

“Povjerenje je puno kompleksnija stvar, izazovnija i životnija. Na kraju krajeva, u sredinama poput Prozor-Rame, poput Gornjeg Vakufa-Uskoplja ili mog rodnog Stoca, su sredine gdje se u izgradnju povjerenja i mira ide korak po korak. Kao što je načelnik Čaušević govorio, to nije jednosmjeran proces, on ima puno smjerova i puno se treba izgraditi”, kazao je između ostaloga Obardović te dodao da se ljude može zadržati jedino ako im se pokaže da život može biti kvalitetan u ovim sredinama.

institut za europske politike održao okrugli stol u prozoru

Foto: Amer Obradović

“Pozitivne prakse u lokalnoj zajednici i potencijalni zajednički projekti u promociji suživota i suradnje, u ekologiji, turizmu i kulturnom nasljeđu”, bilo je današnje izlaganje predstavnika općina, a prisutnima su se obratili pomoćnik načelnika Josip Juričić te Adnan Ramić, savjetnik načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

institut za europske politike održao okrugli stol u prozoru

Općina Gornji-Vakuf-Uskoplje na današnjem okruglom stolu u raspravi je sudjelovala izlaganjem na temu izgradnje međureligijske tolerancije i poštovanja kao preduvjeta razvoja lokalnih zajednica, na primjeru Prozor-Rame i Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Okupljenima se obratio i Siniša Sajević ispred Caritasa BIH.

institut za europske politike održao okrugli stol u prozoru

Foto: Siniša Sajević

Moderator današnjeg okruglog stola bio je dr. Adis Arapović, politolog i docent na Univerzitetu u Sarajevu, a koji je nakon uvodnih izlaganja i razmjene iskustava, otvorio raspravu za sve goste okruglog stola.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO