Imaju položen vozački, ali ne priznaje se: Njemačka i dalje koči bh vozačke dozvole

Odlučio sam napustiti državu jer sam kao vozač vidio mogućnost da mogu bolje zaraditi u Njemačkoj. Međutim, prilikom podnošenja zahtjeva za radnu dozvolu i upućivanja u to šta mi je sve potrebno, naglašeno mi je da vozačka dozvola koju sam stekao u BiH, a u kojoj piše da imam položeno i za kamion, ne može biti prihvaćena u Njemačkoj i da moram ponovo polagati i nastavu i vožnju. Nije mi preostalo ništa drugo nego da to i učinim.

Ovo za “Nezavisne novine” priča vozač iz BiH, koga je životni i radni put prije četiri godine odveo u Nurnberg.

Dodaje da mu nije bilo lako prihvatiti da opet mora polagati vozački ispit i da bi bilo mnogo jednostavnije da je dozvola priznata svugdje u Europi, ali da je odluku o odlasku u Njemačku već donio i nije mu preostalo ništa drugo nego da to i učini.

Njegov slučaj nije jedini. Da profesionalnim vozačima iz BiH koji žele raditi u Njemačkoj nije dozvoljeno da upravljaju volanom na njemačkim putevima dok ne polože vozački ispit i u toj državi, jer Njemačka ne priznaje vozačke dozvole iz BiH, “Nezavisnim novinama” su potvrdili i u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

Iako se bh. diplomacija godinama zalaže da se uspostavi međusobna suradnja s dužnosnicima Berlinom po pitanju uzajamnog priznavanja i zamjeni vozačkih dozvola, njemačka strana ne prihvaća tu inicijativu i ne priznaje vozačku dozvolu stečenu u BiH, i to za većinu kategorija vožnje.

  FOTO: Čestitamo Međunarodni dan fizioterapije!

Podsjećaju da je oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Njemačke uređena Zajedničkom deklaracijom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture Njemačke i Ministarstva komunikacija i transporta BiH o postupku zamjene vozačkih dozvola, potpisanom 10. veljače 2015.

“Ovim je dana mogućnost zamjene vozačke dozvole kategorije A i B i potkategorije A1 bez polaganja dodatnog teorijskog ili praktičnog ispita. S naše strane pokrenuta je inicijativa da se izvrši dopuna Zajedničke deklaracije na način da ista obuhvati i ostale kategorije (BE, C, CE, D i DE) i potkategorije (B1, C1, C1E, D1, D1E) vozačke dozvole, o čemu treba da se postigne suglasnost s nadležnim organom Njemačke. Naša inicijativa za dopunu Zajedničke izjave i priznavanje svih kategorija i potkategorija vozačkih dozvola nije prihvaćena od njemačke strane”, navode iz Ministarstva komunikacija i prometa.

Od 2018. godine nadležna ministarstva u BiH više puta slala su urgencije i dopise kojima se traži da se Zajednička deklaracija dopuni, ali nije bilo pozitivnog odgovora.

“Nakon odgovarajuće provjere predočene dokumentacije ne može se dopuniti postojeća Zajednička deklaracija. Zbog važnih visokih kriterija prema vlasnicima vozačkih dozvola za teretna vozila ili autobuse u Njemačkoj (u pogledu kvalifikacije za profesionalnog vozača) dopuna ZD predloženim kategorijama vozačkih dozvola, nažalost, nije moguća”, stoji u odgovoru koju je Veleposlanstvo Njemačke poslalo 2018. godine.

Istim putem nastavilo se i u naredne četiri godine, a na posljednju urgenciju, koja je upućena 15. veljače ove godine od strane Ministarstva vanjskih poslova, kratko je poručeno sljedeće.

  FOTO: Danas je 27. obljetnica VRO “Maestral” i oslobođenja kraljevskog grada Jajca, podsjećamo na te dane!

“…U noti Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke dana je informacija da će odgovor Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture SR Njemačke biti dostavljen Veleposlanstvu BiH u Berlinu, odmah nakon primitka istog u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke”.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport Republike Srpske, kaže da je upoznat s ovim problemom i da je izuzetno loše što se vozačke dozvole, za koje građani BiH plaćaju i više od tisuću KM, ne priznaju u većini europskih zemalja.

“Možda se to može dovesti čak i u vezu s političkim odnosima na relaciji Njemačka – BiH, ali svakako da to nije dobra stvar”, ističe Grbić za “Nezavisne novine” i podsjeća da BiH u ogromnoj mjeri zavisi od njemačkog gospodarstva.

“Mislim da se što prije mora raditi da se ovaj problem riješi, jer to neće donijeti ništa dobro. A riješiti se može samo diplomatskim putem”, navodi Grbić.

A dok bh. vozači ne mogu u Njemačku, zanimljivo je da bez ikakvog bilateralnog akta o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola mogu u Katar i Australiju. Ugovorni propisi riješeni su i s Danskom, Francuskom i Austrijom.

Nezavisne novine

Objava Imaju položen vozački, ali ne priznaje se: Njemačka i dalje koči bh vozačke dozvole pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Skoro tri desetljeća od zločina: Tužiteljstvo BiH kaže da zločin u Grabovici istražuje Tužiteljstvo HNŽ-a, a Tužiteljstvo HNŽ-a kaže da nema nijedan predmet o Grabovici

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Dnevni horoskop za 10. decembar 2022. godine

OVAN Posao Otvoreni ste za svaki razgovor koji nudi rješenje. Strasti...

FOTO/VIDEO: DOBRO vam oblačno, kišovito i toplo jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je 10 stupnjeva C, nema vjetra, nebo nad...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo