Iako je nestašica seruma protiv ujeda zmija, mjesta panici u Konjicu nema

Ovog vikenda tačnije u subotu, dječak s područja Konjica javio se u hitnu pomoć Konjic zbog ujeda zmije na Boračkom jezeru. Na svu sreću bolnica u Konjica imala je dovoljne količine antiseruma te je dječaku pružena adekvatna medicinska njega. Za radiokonjic.ba o zalihama antiseruma i stanju pacijenta govorio je dr. Dženan Lepara, direktor Opće bolnice Konjic.

„Imamo ga u bolnici, imamo još par doza antiviperinum seruma, pacijent je ja mislim i primio taj serum, ima liječničku kontrolu i koliko imam informaciju da je stabilno“, kazao je direktor Lepara.

Protuotrov se u BiH ne proizvodi i teško se nabavlja dodaje dr. Lepara.

„On nije registrovani lijek u Federaciji, ne postoji kao registrovan i on se mora uvoziti kao interventni uvoz, što zahtjeva da mi moramo prema veledrogerijama potpisivati zahtjev i izjavu odgovornog lica da je određeni lijek neophodan za liječenje pacijenata. I naravno navesti potrebne količine za godinu dana“.

Opšta Bolnica Konjic kako nam je kazao direktor Dženan Lepara do sada nije imala pacijenta sa ugrizom zmije, a da nisu imali serum u svojim zalihama iako se radi o lijeku kojeg prošle godine bolnice u našoj zemlji nisu imale na stanju. Bolnica u Konjicu trenutno raspolaže sa još dvije doze, a već su uputili zahtjev za nabavku drugih.

“Do sada nismo imali ujeda a da nismo imali serum u bolnici. Lijek je nešto što na svim javnim nabavkama koje smo pravili, nismo mogli dobiti , jedino je ta jedna firma dobila pravo da uveze taj jedan lijek na nivou godine. Nije ga jednostavno nabaviti ali eto mi smo ga uspjeli nabaviti, neke količine. I evo sad smo u proceduri da nabavimo još. Mislim da imamo još jedan ili dva, s tim da smo u procesu nabavke još doza. Toga se uvijek nabavlja 4-5 doza godišnje jer je to lijek skup, kojem ističe vrlo brzo rok pa nam nekad rok probadne”, ističe dr. Lepara.

Ljekari upozoravaju građane da budu na oprezu prilikom boravka u prirodi, a savjet u slučaju ujeda zmije daju i članovi GSS-a koji se svakodnevno sreću s njima na bosanskohercegovačkim planinama. Za radiokonjic.ba o preventivi govorio je Edi Balić pripadnik GSS Stanica Konjic.

Edi Balić, pripadnik GSS Stanica Konjic

“Smanjiti kretanje, smanjenjem kretanja smanjuje se cirkulacija, smanjuje se protok otrova, strogo mirovanje, imobilizacija, isto kada slomijete nogu. Podvezivanje se izbacilo, kad nestručna osoba radi podvezivanje može toliko da stegne jednostavno da zaustavi tu cirkulaciju da dođe do povrede tkiva. To se ne radi isto kao i isisavanje rane. Znači ne znamo mi kakvu imamo ranu u ustima, možemo da povučemo taj otrov da ugrozimo i sebi život, tako da se to ne radi. Znači strogo mirovanje, imobilizacija i prenos pacijenta do bolnice,. Gdje će dobi serum, uradit će se testovi da li je pacijent alergičan na serum, da li može da primi serum. Ako je alergičan imaju antibiotici, ili neke druge stvari koje se daju. Tako da ono što je najbitnije ljudima koji ne znaju kako da se ponašaju, jeste da pozovu pomoć, da kretanje smanje na minimum, hitna pomoć će doći”, kazao je Balić pripadnik GSS Stanica Konjic.

U Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, od kojih su otrovne poskok, šarka i planinski šargan. Poskok je najveća i najotrovnija zmija u Europi, naraste između 65 i 90 centimetara. Otrov poskoka je jako opasan i jedini lijek protiv njega je antiserum.

radiokonjic.ba

15.08.2022.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO