Hor “Sejfullah” Konjic učestvuje na “Samma” festivalu u Egiptu

Hor “Sejfullah” Konjic će predstavljati BiH na 16.međunarodnom “Samma” festivalu duhovne muzike i pjesme u Egiptu od 20.do 29. septembra. Ovo će za članove “Sejfullaha”, koji putuju u srijedu, 20.septembra, biti drugo učešće na ovom prestižnom festivalu, koji će okupiti najeminentnije ansamble i horove iz različitih krajeva svijeta. Prema riječima Benjamina Mušinovića, glasnogovornika hora “Sejfullah”, velika je čast i zadovoljstvo biti zvanični predstavnik BiH na “Samma” festivalu u Kairu, “kolijevci civilizacije”, koja čuva posljednje ostatke čuda antičkog svijeta-piramide u Gizi.

“Riječ je o međunarodnom i međureligijskom “Samma” festivalu koji u nekoj slobodnijoj interpretaciji predstavlja nastojanje da slušamo drugoga, jer je festival koncipiran tako da učimo jedni od drugih, slušajući različite harmonijske linije, različite tradicije i zvukove. U prijestolnici svjetske kulturne baštine i najvećih dostignuća u umjetnosti Bliskog istoka, nastojat ćemo predstaviti repertoar kojim kombiniramo različite izražaje, od tradicionalnih sufijskih melodija do ilahija i kasida, te sevdalinke, izvodeći program na bosanskom, arapskom i engleskom jeziku. Ovaj festival je zbog ambijentalnosti cjelokupnog prostora i susreta različitih kultura jedna velika šansa da sve one predrasude kojima smo mi poprilično oblikovani zbog različitih medijskih utjecaja o različitim kulturama, da ih na neki način otklonimo i da uživamo u jednoj beskrajnoj toleranciji, gostoprimstvu i divnim umjetnicima koji će biti na festivalu”-kazao je Mušinović.

Hor “Sejfullah” će imati dva nastupa. Jedan će biti koncertni, odnosno nastup sa još dva ansambla, dok će drugi biti zajednički centralni program, gdje će sve zemlje učesnice nastupiti, predstavljajući svoju kulturu, tradiciju i muzičko naslijeđe.

“Nastupom na “Samma” festivali želimo obogatiti vlastito iskustvo, istražujući šaroliki kolorit duhovnosti mašrika i magriba. Biće to, nadamo se, nezaboravno iskustvo, jer ćemo imati priliku slušati, učiti i istraživati ljepote različitosti tradicija, muzičkog naslijeđa i kultura iz kojih dolaze učesnici. To će nam biti veliko iskustvo i motivacija da i mi dalje i dublje propitujemo i istražujemo sve te muzičke tradicije i da možda na temelju svega toga ponudimo javnosti danas-sutra i nešto novo u našem aranžmanu”-istaknuo je Mušinović.

Hor “Sejfullah” Konjic osnovan je početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Njeguju duhovnu muziku islama, a u dosadašnjem radu bilježe brojne nastupe širom BiH, ali i van njenih granica: u Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, Danskoj i Egiptu. Do sada je hor objavio dva albuma. Prvi pod nazivom “Sjeta” 2007.godine i “Live in Brisel” 2015.godine.

radiokonjic.ba

19.09.2023.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO