HNŽ dobio protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja djece

Ministar obrazovanja znanosti, kulture i sporta HNŽ, dr. sc. Rašid Hadžović potpisao je Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u HNŽ, u Hotelu Mostar.

Izrada Protokola u HNŽ dio je projekta ”Jačanje državnih i lokalnih kapaciteta u borbi trgovine ljudima u BiH”, koji implementira World Vision BiH u partnerstvu s Udruženjem ”Zemlja djece” i NVO Kali Sara, a uz podršku Državnog sekretarijata SAD-a.

Na izradi protokola radili su članovi Koordinacijskog tijela za borbu protiv trgovine ljudima HNŽ i predstavnici lokalnih institucija/ustanova: gradskih uprava, centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova, policije, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola iz Grada Mostara, Čapljine i Prozora.

Potpisivanjem lokalnog protokola doprinosi se implementaciji Akcijskog plana HNŽ za provođenje Strategije suprostavljanja trgovini ljudima u BiH 2020-2023, kao i Lokalnog akcijskog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, jačanja institucionalnog kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija, te zapošljavanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 2021-2024.

Iako se točan broj Roma na području Hercegovačko-neretvanske županije ne zna, u ožujku 2021. godine objavljen je ”Lokalni akcijski plan (LAP) za poboljšanje položaja Roma u HNŽ-u” koji ima za cilj doprinijeti unaprjeđenju položaja romske populacije u HNŽ-u te ostvarivanju i zaštiti njihovih ljudskih prava.

”Svako romsko dijete osnovnoškolske dobi upisano u školu, smanjen broj izostanaka djece s nastave za 50%, sva djeca uključena u izvannastavne aktivnosti te u kulturnu i javnu djelatnost škole”, samo su neki od pokazatelja aktivnosti zadanih Lokalnim akcijskim planom (LAP) za poboljšanje položaja Roma u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) do 2024. godine.

  Na tržištu BiH nalazi se flaširana voda puna bakterija

Pokazatelje Vlada HNŽ-a nastoji postići kroz aktivnosti provedbe pravovremenih upisa u prvi razred, osiguravanja udžbenika, školskog pribora, užine i prijevoza, osiguravanjem dopunske i instruktivne nastave, organizacijom sastanaka s roditeljima s ciljem upisa te osiguravanjem razredno i predmetno polaganje djece starije školske dobi.

Za uključenje djece u osnovnoškolsko obrazovanja, prema LAP-u, planirano je izdvajanje od cca 400 konvertibilnih maraka (KM) po djetetu za nabavu udžbenika, pribora i prijevoza za 166 romske djece. U iznosu od 66.400 KM sudjelovalo bi se novcem iz županijskog, gradskog/općinskog proračuna te donacija. Za osnovnoškolce je planirano uspostaviti i protokol o prevenciji napuštanja obrazovanja, piše Bljesak.info.

Objava HNŽ dobio protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja djece pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Hrvatska rukometna reprezentacija ima novog izbornika

Hrvoje Horvat više nije izbornik hrvatske rukometne reprezentacije. Odmah...

NAPREDAK NA POSLU, TAJNA VEZA… Šta nam predviđaju zvijezde za februar?

Mjesec u kome možemo da odahnemo sa retro planetama....

Vlada Tuzlanskog kantona partner organizacije kvalifikacionog susreta BiH i Crne Gore

Tuzla će biti domaćin naredne kvalifikacione utakmice između reprezentacija...

”Posuški Zrinjevac”: Brončana poprsja za trojicu zaslužnih Posušana

Povodom projekta ”Posuški Zrinjevac”, inicijatori, članovi Zavičajnog društva Posušje...

Učenici završnih razreda iz ŽZH vraćaju se u školske klupe

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Zapadnohercegovačke Ružica...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo