Herceg: Rasteretili troškova familije sa djecom u osnovnoj školi

Mostar — Ministarstvo finansija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) uplatilo je školama iznos od 2.594.772,10 maraka za nabavku udžbenika.

Novac je uplaćen nakon što je Vlada HNK na ranije održanoj sjednici, a na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, usvojila Informaciju o zaključenim ugovorima s izabranim ponuđačima te Odluku o odobravanju i utrošku dijela novčanih sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama budžeta HNK za 2022. godinu s pozicije “Grant školama za nabavku udžbenika”, saopšteno je u utorak iz Vlade HNK.

Dalje se navodi kako će škole uplaćena sredstva doznačiti izabranim dobavljačima, čime će biti realiziran najveći dio Vladinog projekta nabavke besplatnih udžbenika za učenike svih 9 razreda osnovnih škola u HNK.

– Izražavam zadovoljstvo da smo ovom uplatom okončali jedan izuzetno značajan projekat na koji sam lično, ali i cijela Vlada, ponosan – kazao je predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg, podsjetivši kako su škole provele potrebne procedure, a Vlada osigurala sredstva kako bi svih 16.195 učenika osnovnih škola dobilo besplatne udžbenike.

Dodao je kako su na ovaj način postignuta dva vrlo važna cilja.

– Značajno smo rasteretili jedinice lokalne samouprave ovih troškova i, što je puno bitnije, troškova rasteretili familije koje imaju djecu u osnovnoj školi – zaključio je Herceg.

(StarMo)

Herceg: Rasteretili troškova familije sa djecom u osnovnoj školi

starmo.ba

eKatalozi

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

FOTO | U akciji učlanjenja u Naš Hajduk u Čapljini upisano 520 osoba

Čak 520 osoba upisano je u članstvo udruge ”Naš...

DOBRO vam hladno i razmjerno vedro nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je minus 4 stupnja, puše bura i hladnoća...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo