Hebib nakon šest godina izlaže u Mostaru

Mostar — U Centru za kulturu Mostar sinoć je u okviru međunarodne kulturno turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2022.“ otvorena izložba slika i unikatnog nakita pod nazivom „Mostaru i Mostu s poštovanjem i ljubavlju“ autora Adina i Mie Hebib.

Izložbu je proglasio otvorenom gradonačelnik Grada Mostara dr. Mario Kordić.

– Jako puno toga se dešava u Mostaru, Mostar Open City, skokovi sa Starog Mostar itd. Zaista je Mostar ovih dana centar, ne regije, već centar svijeta. Hvala gdinu Hebibu što je Mostarcima i svima nama koji smo ovdje priuštio ovu večer. Vi svi dragi moji koji ste ovdje svjedočite da je u zadnjih 10-15 dana u Mostaru pregršt kulturnih događanja i svega lijepoga što treba i zaslužuje grad Mostar, nakon svega onoga što nam se dešavalo zadnjih 30 godina – kazao je gradonačelnik Mario Kordić, te dodao da Mostar ne zaslužuje više nikakve političke poruke.

Akademski slikar, Adin Hebib, istaknuti je umjetnik. Dobitnik je brojnih evropskih nagrada za grafički dizajn, kao i niza drugih stručnih nagrada i priznanja. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi, a njegova djela se nalaze širom svijeta i krase prestižne svjetske galerije, kao i domove nekih od najutjecajnijih državnika Evrope, Azije i Amerike. Nakon šest godina, Hebib je ponovo pred mostarskom publikom.

– Ova izložba će se dopunjavati sa ciklusima slikama. Ovdje su četiri ciklusa slika, tako da sam iz nekog svog 45 godina umjetničkog rada u statusu slobodnog umjetnika izdvojio oko stotinu slika koje će se u zavisnosti od prostora povećavati i sa novim ciklusom. To je onaj ciklus kad sam preživio sve bolesti koje sam mogao preživjeti“, navodi Hebib.

  Mladić se izvinio i položio cvijeće na mezar Hurije Dumpor u Raštanima

Autor je izrazio zadovoljstvo učešćem na „Mostarskom ljetu“ i saradnjom sa direktorom Centra za kulturu, Senadom Suljićem.

– Jako sam sretan što sam naišao na izvanrednu saradnju sa čovjekom koji vodi Centar za kulturu Mostar koji je sjajan u svakom pogledu, višenamjenski je, program ‘Mostarskog ljeta’ je pun. Nekad davno izlagao sam u okviru ‘Mostarskog ljeta’, mislim da je to bila 1984. godina, a u Mostaru sam izlagao prije 6 godina. Tako da mi to čini posebnu čast. Ja sam emotivac i vezan sam za svoj grad. Moram istaći da je gdin Senad Suljić jedan izvanredan organizator, pun energije, topline, sjajan domaćin. Obišao sam 4-5 svjetskih muzeja, izlagao sam u svjetskim galerijama, imam pravo reći ko vrijedi, a gdin Suljić je fantastičan u svom poslu i ovakvi ljudi u kulturi u BiH itekako su potrebni, zaključio je Hebib.

Hebib nakon šest godina izlaže u Mostaru

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo