GRADAC: Služena prva sveta misa na temeljima ranokršćanske crkve nakon 1500 godina

Molitvena zajednica “Nanovo rođeni” iz Botinca u Novom Zagrebu upriličila je Put križa na brdo Gradac te je na arheološkom nalazištu ranokršćanske crkve prvi put nakon 1500 godina vlč. Davor Klečina služio svetu misu. Iako se radi o misi na temeljima ranokršćanske crkve, misa je ipak služena versus populum, prema narodu, ali su određeni pjevani dijelovi simbolično izvedeni na latinskom jeziku. 

“Ovdje se uvijek umiralo da bi se živjelo. Upamtimo. To nije ljudska logika, filozofija ili ljudska maksima. To je Kristova filozofija, to su Kristove riječi. Ako pšenično zrno pavši u zemlju ne umre, neće dati ploda, neće dati život. Zato bih, draga moja braćo, htio da se podsvijestimo, svetosti trenutka u kojem se nalazimo i ovih dana koji su za nas posebno sveti, posebno blagoslovljeni. Vjerujem da nitko od nas nije ovdje došao uzalud i slučajno. Pa ako možda i nisi planirao, Gospodin te doveo ovdje, jer ti želi nešto reći”, kazao je tijekom propovijedi velečasni Davor.

Ova molitvena zajednica je zapravo katoličko-karizmatska i djeluje na župi Botinec u Novom Zagrebu. Zajednica okuplja oko 230 aktivnih članova, a Ramu je posjetila muška formacija od 60 mladića. Tijekom današnjeg dana su posjetili župu Uzdol, gdje i borave, kao i Memorijalni centar, a mladi su imali priliku čuti žive svjedoke ratnih događanja.

GRADAC: Služena prva sveta misa na temeljima ranokršćanske crkve nakon 1500 godina

Posjet Rami u sklopu projekta “Mladi za mir”

„Naš pastoral se u početku jako bazirao i vezao za župu, a onda kako je narastao preko YouTube kanala i preko naših aktivnosti, mnogi su se oduševili našim radom. Ono što je specifično je da kao viziju molitvene zajednice imamo novu evangelizaciju, posebno mladih ljudi. Tih 230 članova zapravo su mladi ljudi“, pojašnjava Mišo Lukenda, voditelj molitvene zajednice „Nanovo rođeni“ za Ramski Vjesnik.

Važno je naglasiti da je zajednica “Nanovo rođeni“ za uzor uzela blaženika mladeži Ivana Merza, rodom iz Banja Luke. Ono što zajednica radi i kako se formira, jest upravo prema Merzu. Osim evangelizacije, bavi se i intenzivnom formacijom, formativnim sadržajem, a to čini na četiri razine: fizičkoj, koja uključuje teologiju tijela, odnos sprema tijelu i spolnosti, zatim duhovnoj koja se bavi vraćanjem sakramentima i svetinjama koje treba čuvati, posebno u današnje vrijeme kada su iste napadnute zapadnom kulturom. Jedna razina je i intelektualna formacija te na kraju i socijalna formacija.

GRADAC: Služena prva sveta misa na temeljima ranokršćanske crkve nakon 1500 godina

„Isto tako se uključuje jakost i izvrsnost u svojim poljima staleških dužnosti i taj princip koji je Merz imao, kako bismo mogli biti aktivni u toj četvrtoj socijalnoj razini, koja će na kraju označiti mlade vjernike, odnosno vjernike koji će biti spremni uključit se u društvo“, kaže Mišo za Ramski Vjesnik te dodaje kako je molitvenoj zajednici čast biti u ovim mučeničkim krajevima gdje su njihovi preci kršćanstvo branili svojim životima.

  Stanislava Galića poslije trinaest godina nećemo gledati u elitnom rangu bh. futsala: Teško mi pada odlazak iz Mostara
Put križa prikazan za opstanak i blagoslov katolika u BiH

„Kako velika većina naše zajednice vuče korijene iz Bosne i Hercegovine, odlučili smo dolaziti ovdje na hodočašća i molitve, kako bi članovi upoznali svoje korijene. Ali isto tako da se prema dokumentu koji je izdala Kongregacija za nauk vjere, „Sjećanje i pomirenje“, na mjestima stradanja vrše takozvana pokojnička bogoslužja kako bi se izmolila zadovoljština za sve grijehe, kako bismo molili za oprost i pomirenje te kako bi prema tome mogao doći blagoslov“, kaže za Ramski Vjesnik Matija Ricov, nacionalni koordinator za mlade katoličko-karizmatske obnove u Duhu svetom u Hrvatskoj.

GRADAC: Služena prva sveta misa na temeljima ranokršćanske crkve nakon 1500 godina

Upravo iz ovih razloga je odabran i Uzdol, a molitvena zajednica je na YouTube kanalu objavila dokumentarni film gdje su prošli kronologiju događaja u Uzdolu kroz razgovor s deset svjedoka pokolja. Film je uspio oduševiti dečke iz molitvene zajednice koji su došli u Ramu.

“Upoznati smo sa žrtvama Uzdola i smatramo ovo mjesto zaista posebnim. Kako je tema upoznavanje s vlastitim korijenima i povijesti, kako bismo izrazili jednu vrstu zahvalnosti, jer nismo slučajno katolici, netko je godinama prolijevao krv za to, prikazali smo Put križa za opstanak i blagoslov katolika u BiH”, pojašnjava Matija za Ramski Vjesnik.

GRADAC: Služena prva sveta misa na temeljima ranokršćanske crkve nakon 1500 godina

Domaćin je molitvenoj zajednici bio Antun Kovčalija, magistar povijesti. “Kod nas su u gostima ovom prilikom članovi molitvene zajednice “Nanovo rođeni”. Odlučili su provesti nekoliko dana u Rami u jednoj duhovnoj formaciji. Neki od njih su ranije bili tu, jako im se svidjelo pa su se odlučili vratiti, a s nekima se i poznajem iz vremena studija. Danas su obišli crkvu i memorijalni centar na Uzdolu. Tamo su imali priliku od živih svjedoka, Ivke Stojanović, Kazimira Zelenike i Joze Prskala, čuti nešto o događajima iz Domovinskog rata. O Uzdolu kao simbolu stradanja i borbe”, kazao je Kovčalija za Ramski Vjesnik.

  Lazetić je otkrio razloge svoje frustracije nakon utakmice s Partizanom

Ostale fotografije pogledajte na službenoj Facebook stranici Ramskog Vjesnika FOTOGALERIJA.

 

 

 

 

 

 

 ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Održana javna rasprava na temu Nacrta proračuna Općine Tomislavgrad za 2023. godinu

U zgradi Općine Tomislavgrad danas je održana javna rasprava...

BENJAMIN BURIĆ: Maglajlija “spustio roletnu” u studenom

Bosanskohercegovački golman na top nivou, Benjamin Burić (32), izvrsno...

Nezaposlenim osobama će do 20.decembra biti uplaćeno 100 KM jednokratne pomoći

NAKON DOSTAVE PODATAKA KANTONALNIH SLUŽBI UTVRĐENA ODLUKA: JEDNOKRATNA NOVČANA...

IZ STARE ŠTAMPE: Domotužje mostarskog golgetera

Sportska biografija Vahida Halilhodžića, centarfora jugoslavenske fudbalske reprezentacije, prije...

Fra Mijini učenici s „Bakinim pričama“ posjetili Starački dom u Tomislavgradu

Danas, 8. prosinca, skupina učenika i djelatnika OŠ fra...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo