FOTO/VIDEO: DANAS JE služena sveta misa kod zavjetnog križa na Zvizdinom podu, na Zavelimu

Po oblačnom  i vjetrovitom vremenu danas (subota, 30. srpnja, 2022.) je služena sveta misa kod zavjetnog križa na lokaciji Zvizdin pod, na mitskoj planini Zavelim u Župi Vinica, a općini Tomislavgrad.

Već četrnaest godina krajem srpnja (zadnje subote srpnja) na Zvizdinom podu služi se misno slavlje, a  od 2016. godine tu je i zavjetni križ i kameni oltar, koje je, zavjetujući se još kao dječak koji je čuvao ovce na Zavelimu, podigao Anđelko Jurčević iz Pilanovića. Sav materijal se iznosio u rukama na oko 1200 m n/v.

Misno slavlje  za tridesetak vjernika predvodio je don Ivan Terze, župnik Župe Srca Isusova na Visokoj u Splitu i povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije. Na početku mise don Ivan je zahvalio nazočnim vjernicima i naglasio kako je ovaj uspon do križa na Zavelimu mala pokora i žrtva u slavu Gospodinu.

POSLUŠAJTE PROPOVIJED DON IVANA, IAKO SE OD VJETRA SLABO ČUJE!


Nakon misnog slavlja svi oni koji su bili na Zavelimu kod zavjetnog križa ostali su još kratko uživati (jer su se sivi oblaci bili nadvili nad Zavelim), u prekrasnom pogledu na mitsku planinu, na prekrasno Viničko polje i na Buško jezero, a za vedroga vremena, što danas nije bilo,  i na Aržano, Biokovo, jer se sve to vidi sa Zvizdina poda, koji je dobio ime po tomu što, kada se gleda po noći, izgleda kao da zvizde (zvijezde ) plešu po njemu. A uživali su i u mirisu ne zagađene životne sredine pune raznobojnog cvijeća i ljekovitog bila.

  FOTO : SVETKOVINA JE svetog Jakova, grob mu je u Santiago de Compostelu u Španjolskoj, uz Rim i Jeruzalem, postao najpoznatije hodočasničko odredište

Nažalost, vinički kraj, vinička sela su gotovo opustjela, pa  u ovoj ljepoti nema tko uživati, osim planinara i rijetkih izletnika, te Viničana koji preko ljeta dođu na odmor u rodni kraj.

www.tomislavnews.com/Snimio: Petar Škorić

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Dnevni horoskop za 10. decembar 2022. godine

OVAN Posao Otvoreni ste za svaki razgovor koji nudi rješenje. Strasti...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo