FOTO/VIDEO ČESTITKA: DAN JE POBJEDE i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu oslobodilačke operacije “Oluje” u kojoj su 1995. oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, te omogućene oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

PROGRAM središnje svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Program će početi u 6,30 sati budnicom ulicama grada, a na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara bit će organiziran taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja koji će se moći razgledati od 8 do 16 sati. Od 9 sati izaslanstva će polagati vijence kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ na Trgu dr. Ante Starčevića. Središnja svečanost na stadionu NK Dinara počet će u 9,40 sati. U isto vrijeme, na Kninskoj tvrđavi, predviđeno je podizanje zastave Republike Hrvatske. Na stadionu NK Dinara čitat će se povjesnica VRO Oluja i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. U trenutku čitanja imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupit će u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i dva nestala. Na kraju svečanosti, predviđen je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije. Misno slavlje u 11,45 sati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović položit će vijenac i zapaliti svijeću ispred Spomenika hrvatske pobjede “Oluja ’95“ na Trg dr. Ante Starčevića u 9 sati. Nakon toga sudjelovat će na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na stadion NK „Dinara“. Predviđen je prigodan govor Predsjednika Republike.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade sudjelovat će na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”. U 9 sati položit će vijence i zapaliti svijeće ispred Spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”, a u 9,40 sati će sudjelovati na središnjoj svečanosti na stadionu NK Dinara i Kninskoj tvrđavi. Predviđeni su prigodni govori. U 11,45 sati nazočit će misi za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u Crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodit će izaslanstvo Hrvatskoga sabora na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, na stadionu „NK Dinara“ u Kninu s početkom u 9,40 sati te tom prigodom održati govor. U 9 sati predsjednik Jandroković s izaslanstvom položit će vijenac i zapaliti svijeću kod spomenika Hrvatske pobjede „Oluja 95“ na Trgu dr. Ante Starčevića. Nakon središnje svečanosti nazočit će misi za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu (Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta) u 11,45 sati.

O OLUJI:

Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” počela je 4. kolovoza 1995., u njoj su nakon četiri godine okupacije velikosrpskih agresora oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti radi mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz BiH.

U prvim satima nakon početka oslobodilačke operacije, predsjednik Republike Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti, u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nisu djelatno sudjelovali u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske pozvani su da ostanu kod svojih kuća i bez straha dočekaju hrvatsku vlast.

Na početku operacije Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radio-relejno čvorište Ćelavac te središta veze na Petrovoj i Zrinskoj gori. Istoga dana, oslobođeni su Sveti Rok nedaleko Knina, koji se našao u okruženju, kao i više gradova i sela na širemu okupiranom području.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava.

Uz Knin, oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja i Dubica, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svim hrvatskim državljanima u domovini i iseljeništvu, a posebice svim hrvatskim braniteljima i sudionicima ‘Oluje’ srdačno i ponosno čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

www.tomislavnews.com/Hina/24 sata Foto uz naslov: Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

www.tomislavnews.com

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Predstavljen Zbornik radova o 1000. obljetnici prvog spomena Trebinjske biskupije

Zbornik radova povodom obilježavanja 1000. obljetnice prvoga pisanog spomena...

FOTO: Obilježen Dan branitelja općine Neum

Dan branitelja općine Neum od prošle godine obilježava se...

Veletržnica Tasovčići: Ovog vikenda veći broj kupaca nego inače

Na čapljinskoj Veletržnici u Tasovčićima i ovog vikenda bogata...

Građani u BiH se najviše žale na ponašanje graničnih policajaca

Odbor za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine...

Cijena goriva ponovno bi mogla rasti iznad 3 KM

“Zbog skoka sirove nafte i automatskog skoka i prerađene...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo