back to top

FOTO: SVEČANO proslavljen Dan Općine Kupres

U sklopu manifestacije, općina Kupres organizirala je program obilježavanja Dana općine koji je započeo još u petak 16. rujna 2023.godine kada je održan kros učenika osnovne i srednje škole kao i dječjeg vrtića „Pahuljica“.

Iza utrke su najbrži učenici u svojim skupinama dobili medalje i priznanja, a koje su im dodijelile ravnateljice osnovne i srednje škole – Biljana Dumančić i Gabrijela Prskalo, a Miro Pašalić u ime Načelnika se svima zahvalio i čestitao najboljima te također dodijelio priznanja i medalje.

Potom, u subotu 16. rujna 2023. godine održan je koncert klape Grga u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Kupres.Jučer, 17. rujna 2023. godine u 11:00h slavljena je Sveta misa u župnoj crkvi Svete Obitelji povodom Dana općine Kupres , a koju je predslavio don Tomo Mlakić, župnik župe Kupres uz koncelebraciju kapelana don Jadranka Kurta.

Također, jučer je održan i nogometni susret veterana navijača Dinama i Hajduka te tradicionalni 14. šahovski šesteromeč.

Svečani dio Dana općine počeo je danas u 11:00h polaganjem vijenaca palim braniteljima na središnjem Spomen obilježju koje su položili predstavnici HNS-a na čelu s gospođom Lidijom Bradara – predsjednicom Vlade F BiH, općine Kupres na čelu s Načelnikom g. Zdravkom Miočem, Vlade na čelu s g. Ivanom Vukadinom i Skupštine Hercegbosanske županije na čelu s g. Jozom Ćosićem, te zastupnika političkih stranaka s hrvatskim predznakom i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca slijedio je obilazak radova na novoj zgradi dječjeg vrtića “Pahuljica”.

Svečanom sjednicom OV Kupres proslavljen je Dan naše općine, a otvorio ju je mali zbor župe Svete Obitelji Kupres, a potom i himnom Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koju je izvela gospođa Nada Bagarić i ŽVS “Ivančice” te minutom šutnje za sve poginule branitelje.

U ožujku ove godine ogranak Matice hrvatske u Kupresu je organizirao natječaj za najbolje literarno djelo na temu: “Sa kupreške visoravni”. Nadahnuti ljubavlju i vjernosti prema domovini, te prema kupreškim ljepotama, svoje nagrađivane tekstove pročitali su nam Anica Ivić, učenica Osnovne škole fra Miroslava Džaje i Stjepan Ćurković, učenik Srednje škole Kupres.

Od predstavnika općine Kupres, prvi se na sjednici obratio predsjednik OV Kupres g. Zoran Mišić.

Potom i g. Zdravko Mioč Načelnik Općine nakon video prezentacije o realiziranim projektima u našoj Općini koji se i riječima osvrnuo na važnije projekte koji su realizirani i koji se realiziraju na prostoru općine Kupres  kao i onoga što se još treba uraditi. Oni su u svojim prigodnim govorima zahvalili svim gostima koji su svojim prisustvom uveličali današnje slavlje te zaželjeli dobrodošlicu svima u naš mali Kupres.

Odluka o dodjeli javnih priznanja Općine Kupres donesena je 2018. godine i u odluci stoji da se Javna priznanja dodjeljuju građanima – pojedincima, državnim organima i drugim institucijama i pravnim subjektima za doprinos u razvoju Općine u oblasti demokracije, unapređenja ljudskih prava, obrazovanja, razvoja znanosti, kulture, sporta i poduzetništva.

Također, javna priznanja mogu se dodjeljivati i državljanima drugih zemalja, prijateljskim gradovima, međunarodnim organizacijama i organima drugih država ili njihovim tijelima, ustanovama ili udruženjima. Javna priznanja Općine Kupres mogu se dodjeljivati i posthumno.

Javna priznanja Općine Kupres su:

1. Počasni građanin Općine Kupres

2. Zlatna plaketa Općine Kupres

3. Zahvalnica Općine Kupres

Ove godine dodjeljuje se jedna zahvalnica i jedna zlatna plaketa.

Na temelju članka 11. Odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Kupres Miji Cvijanović, učenici Srednje škole Kupres dodjeljuje se javno priznanje – Zahvalnica Općine Kupres.

1. Učenica Mia Cvijanović svoje osnovnoškolsko obrazovanje završila je u Osnovnoj školi fra Miroslava Džaje u Kupresu. Sve razrede u osnovnoj školi završila je s odličnim uspjehom i uzornim vladanjem. Tijekom osnovnoškolskog obrazovanja sudjelovala je u različitim sekcijama i bavila se različitim aktivnostima. Sudjelovala je na Božićnim i Uskršnjim šahovskim turnirima i ostvarivala značajan uspjeh u ženskoj konkurenciji. Osim šahovske, pohađala je ekološku i sportsku sekciju. Sudjelovala je na sportskim školskim natjecanjima i ostvarila uspjeh u bacanju medicinke, stolnom tenisu i skoku u vis.

Nakon osnovne škole, svoje obrazovanje nastavila je u Srednjoj školi Kupres – Opća gimnazija. Uvidom u Matičnu knjigu V-b/455 učenica je sva četiri razreda završila s odličnim uspjehom i uzornim vladanjem te je oslobođena polaganja mature. Također, proglašena je učenicom generacije za generaciju maturanata 2022./23. godine.

2.Tvrtka Dolomit d.o.o. – zlatna plaketa

Na temelju članka 7. Odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Kupres dodjeljuje se javno priznanje – “Zlatna plaketa” tvrtki Dolomit d.o.o. za izuzetnu potporu, humanost i doprinos razvoju Općine Kupres, a posebno na darovanom zemljištu za izgradnju Dječjeg vrtića “Pahuljica” Kupres.

Posljednjih godina u općini Kupres pojavio se veliki interes za dodatnim kapacitetom za smještaj u Dječjem vrtiću „Pahuljica“, budući da trenutna zgrada vrtića datira još iz 1973.godine mogućnosti za konkretnijim ulaganjem i proširenjem nisu postojale. Iako su se svi korisnici vrtića vezali uz postojeći, došlo je vrijeme da našoj djeci i njihovim tetama omogućimo uvjete za bolji boravak i razvoj Dječjeg vrtića “Pahuljica”.

Nakon razmatranja koja bi opcija bila najbolja, nesebično rješenje pojavilo se od strane investitora tvrtke Dolomit d.o.o. na čelu sa direktorom gospodinom Janom Walterom Weverom. Naime, tvrtka Dolomit d.o.o. Kupres darovala je Općini Kupres zemljište u površini od 3 450 m2, k.č. 13/1 k.o. Kupres, koje se nalazi u Splitskoj ulici u Kupresu, isključivo u svrhu izgradnje nove zgrade dječjeg vrtića, vrijednosti oko 170 000,00 KM. U skladu s tim, dana 15. prosinca 2022. godine u Sarajevu je potpisan Ugovor o darovanju zemljišta između Dolomita d.o.o. Kupres i Općine Kupres.

Ugovor su potpisali direktor Dolomita d.o.o. Kupres Jan Walter Wever i općinski načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč. Tvrtka Dolomit d.o.o. i ranije je pokazala svoju darežljivu stranu prema našoj Općini gdje su podržali kao sponzori Dane kosidbe- Strljanicu, nekoliko godina za redom, a osim toga su i sponzori HNK 97Kupres i drugih sportskih udruga. Donirali su terensko vozilo Domu zdravlja Kupres. Svoju podršku su pružili župama na području općine, maturantima prilikom organiziranja maturalne proslave te pomoć pojedincima za potrebe školovanja. Zbog zahvale tvrtki Dolomit d.o.o. Kupres i njenim dioničarima, na ovom hvale vrijednom i od velikog značaja poklonu za naše najmlađe sugrađane dodjeljujemo im javno priznanje Zlatna Plaketa Općine Kupres za 2023. godinu.

Svečanu sjednicu svojim nastupom uljepšale su ŽVS Ivančice koje već godinama rade na prikupljanju i obradama kako tradicijskih kupreških pjesama tako i onih novijeg datuma.

Potom i Lucija Ivić – učenica drugog razreda Srednje glazbene škole Jakova Gotovca u Novom Travniku a izvela je djelo W.A. Mozarta- Fantasia u d-molu.

Dječji vrtić Pahuljica izveo je točku zahvalivši se tvrtki Dolomit za darovano zemljište za novu zgradu vrtića.

Proslava Dana općine Kupres završena je prigodnim domjenkom u hotelu Maestral, objava je Kupreškog radija.

www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO