FOTO: Proslavljena 30. obljetnica Specijalne jedinice policije Livno i predstavljena spomenica SJP Livno „Domovini vjerni”

Udruga Specijalne policije iz Domovinskoga rata Livno uz pomoć MUP-a HBŽ organizirala je i svečano i dostojanstveno obilježila 30. obljetnicu osnivanja 9. kolovoza 2022.
Program je započeo u crkvi svetoga Petra i Pavla na Gorici svetom misom koju je slavio livanjski gvardijan fra Marko Ešegović. Obilježavanje je nastavljeno ispred zgrade MUP-a HBŽ polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja sv. Mihovila gdje se za sve pokojne pripadnike pomolio livanjski župnik fra Jure Perić. Nakon postrojavanja veterana Specijalne policije ispred zgrade MUP-a nazočnima su se obratili ministar MUP-a Mario Lovrić, predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin, gradonačelnik Livna Darko Čondrić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedateljica Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine gospođa Borjana Krišto te ratni zapovjednik Specijalne policije Jure Granić koji je pozdravio pripadnike SJP, obitelji poginulih pripadnika te se osvrnuo na ratni put Specijalne policije i njezinu važnost u proteklom ratu kao i važnost očuvanja sjećanja na nedavnu prošlost.
Obilježavanje 30. obljetnice nastavljeno je svečanim ručkom u dvorani Rustikana u Podhumu gdje je predstavljena spomenica SJP Livno „Domovini vjerni”. A prije predstavljanja nazočne je pozdravio Nikola Ćosić, predsjednik Udruge Specijalne policije Livno. Knjiga je objavljena u nakladi USP iz Domovinskoga rata Livno, a pripremilo ju je i uredilo uredničko vijeće: Jure Granić, bojnik u miru, Nikola Ćosić, predsjednik USP, Robert Ćurčija, tajnik USP i Ana Papić, mag. hrvatskoga i engleskoga jezika i književnosti. O spomenici su govorili Ante Nazor, Ana Papić i Marko Tokić.
Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra zahvalio je na pozivu i prepoznavanju važnosti memorijalno-dokumentacijskoga centra. Osvrnuo se na važnost SJP u ratnom razdoblju te naveo kako će ova spomenica biti nezaobilazan materijal za daljnje proučavanje povijesti ovih krajeva 90-ih godina 20. st.

  Bivši prvak Formule 1 prvi je kupio Rimčevu Neveru


Ana Papić je, između ostaloga naglasila, kako je knjiga podijeljena na tri dijela koji se vješto stapaju jedan u drugi. Prvi je dio Prostor i vrijeme koji govori o političkim prilikama na ovim prostorima 90-ih godina 20. st., razlozima formiranja specijalnih postrojbi te detaljnije prikazuje ratni put Specijalne policije Livno. Osobit dojam ostavlja drugi, tzv. fotografski dio u kojemu gledamo „poznata i manje poznata lica, ambijent, horizonte koji su danas gotovo neprepoznatljivi, ali i svjedočanstva stvarnosti što se u miru za političkim stolom nekim čudnim okolnostima izgubilo i pretvorilo u zaborav ili spoznaju da se baš to dogodilo”. U trećem dijelu su dokumenti o formiranju postrojbe, odlikovanja, novinski članci…
Govoreći o knjizi prof. Tokić je između ostaloga rekao: „Heroji su oni koji su prošli kroz vatru i obavili ono što je nalagao trenutak. Heroji su upravo ovi momci koji su kroz vatru slomili i Šator i Vitorog, koji su na Bulevaru (u Mostaru) i svugdje gdje je bilo potrebno (od Orašja do Neuma) prkosili smrti i unatoč svemu bili, i jesu štit i mač naroda svoga. Pokatkad ih gurnemo na marginu društva i nepravedno zaboravimo, pa mi je stoga drago da ih makar ovom knjigom vraćamo u središte iz kojeg se izmjestiti ne smiju. I ne mogu.
Štititi druge i drugačije od nasilja iskaz je ljudskosti. Ovi i ovakvi momci i u tome su na ovim našim prostorima imali tešku i odgovornu zadaću koju su časno izvršavali. Ovo nije priča o herojstvu nego o ljudskom licu ratnika, velikom srcu koje razumije, prašta i štiti život i svoga protivnika. Od neprijatelja praviti prijatelje može samo veliko srce velikih ljudi. Drago mi je da su naši specijalci upravo to, veliki ljudi. Ova knjiga samo je malo uzdarje za sve što su dali, za sve što su bili i jesu. Heroji kad je bilo potrebno. I iznad svega Ljudi. I tada. I danas.”
Proslavu je uveličala Policijska klapa „Sveti Mihovil”.

  Održana molitva za hrvatskoga viteza Dragana Šumanovića i hrvatske branitelje

Priopćeno je iz Udruge Specijalne policije iz Domovinskoga rata Livno

www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

DNEVNI HOROSKOP ZA 29. NOVEMBAR Bik će imati probleme na poslu, ljubav cvjeta kod Riba

Ovan Posao: Bilo da je riječ o dodatnim zadacima ili...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo