FOTO: OBILJEŽENA 31. obljetnica pogibije duvanjskog viteza Frane Bokanovića – Bebe i njegovih suboraca

U mjestu Miranje Donje, ispred kamenog križa, spomen obilježja na pogibiju hrvatskih vitezova  Frane Bokanovića – Bebe, Mire  Barešića, Zdeslava Turića i Milana Pandžića,  danas je obilježena je 31. obljetnica njihove pogibije na početku Domovinskog rata.

Na taj hrabri čin danas su se misom zahvalnicom, polaganjem vijenaca i paljenje svijeća podsjetili  predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i poznanici te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata.

Na obilježavanju 31. obljetnice bili su iz Tomislavgrada obitelj pokojnog Frane Bokanovića i Mijo Šteko ispred Općine Tomislavgrad i Tenkista HVO.

Iz životopisa hrvatskog viteza:

Satnik FRANO BOKANOVIĆ (3. siječnja, 1968. – 1. kolovoza 1991.)

Frano Bokanović, sin Milice r. Ćavar i Stipe, rođen je 3. siječnja 1968. godine u Vedašiću, općina Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina. Osnovnu i srednju kemijsko-tehničku školu završio je u Tomislavgradu. Aktivno se bavio kick-boxom; kao prvak Austrije osvojio je Union Cup. Od 21. studenoga 1990. bio je pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske Kumrovec. U travnju 1991. privremeno odlazi u Austriju i Njemačku, zatim se vraća u Hrvatsku. Dana 1. srpnja 1991. godine dragovoljno pristupa u djelatni sastav Specijalne postrojbe HV-a, a zatim odlazi na zadarsko bojište. Poginuo je 1. kolovoza 1991. izvršavajući borbenu zadaću na prvoj crti bojišta u Miranju Donjem kod Benkovca. Pokopan je uz vojne počasti u rodnom Vedašiću. Posmrtno mu je dodijeljen čin satnika. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Redom hrvatskog trolista i Spomenicom domovinskog rata.

  Čvrsnica i dalje u plamenu, vatrena stihija guta gustu borovu šumu

Hvala hrvatskim vitezovima, pokoj vječni daruj im Gospodine.

FOTO: OBILJEŽENA 31. obljetnica pogibije duvanjskog viteza Frane Bokanovića – Bebe i njegovih suboraca

www.tomislavnews.com/M.Šteko

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo