FOTO / Mini festival “Prosvjete”: Učenici pisali o problemu po kojem je BiH u vrhu Evrope

Mostar — Mini festival „Mladi pjesnici protiv ovisnosti“ održan je u četvrtak u mostarskom Centru za kulturu, a tom prilikom predstavljen je zbornik radova „Mladi pjesnici protiv ovisnosti 5“ te je održano predavanje o problemu ovisnosti.

Projekat Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ iz Mostara ima za cilj podići svijest učenika mostarskih osnovnih škola o problemu ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki, kao i educirati ih o toj društvenoj pošasti.

– Ovo je jedna od najaktualnijih tema u današnjem društvu i vremenu, naše društvo je opterećeno ovisnostima. Najviše se radi o kockanju i igrama na sreću, zatim alkoholizmu i drogi. Pokušavamo djeci u osnovnoj školi probuditi svijest kako bi oni počeli razmišljati drugačije da uvide kako to nije dobro – izjavio je generalni sekretar mostarske Prosvjete Goran Kosanić.

I ove godine na temu ovisnosti osnovnoškolci su pisali literarne radove, koji su objavljeni u zborniku radova.

– Ovo je jedna izuzetno teška tema za pisanje, nije poetska tema, nije tema gdje će se vidjeti ljubav, sreća, cvijeće, prirodu. Ovo je tema gdje se piše o nečemu zlom, o nečemu što je loše, a ovi mladi pjesnici stvarno dobro pišu i o tome, i izuzetno smo zadovoljni što je ovo već peta godina kojoj izlazi ovaj zbornik pjesama i što on svake godine ima sve više radova – dodao je Kosanić.

  Odlazak mostarskog glumačkog meštra – preminuo Velimir Pšeničnik Njirić

U okviru programa psiholog Marko Romić održao je predavanje na temu ovisnosti.

– Od ključnog značaja je raditi s osnovnoškolskom djecom radi smanjenja obima problema. Uvjerili smo se da prve kockarske korake dječaci naprave već u petom ili šestom razredu, a već u srednjoj školi to su ozbiljni kockari. Zato je izuzetno važno baš u ovome stadiju razvoja da čuju o posljedicama koje ovisnosti donose pojedincu, porodici i široj zajednici – kazao je Romić, javila je u četvrtak agencija Fena.

Romić je potvrdio kako je broj onih koji se javljaju u vezi problema s kockom sve veći.

– Mnogi od njih se na taj potez ne javljaju dobrovoljno, ali su na to podstaknuti i prisiljeni od svoje okoline. Problem kockanja je odavno premašio sve moguće granice. Svakodnevno svjedočim strašnim traumama koje preživljavaju članovi porodica patoloških kockara, ali svjedočim i spašavanju brakova kada se neko spasi i ne kocka jednu, dvije ili više godina – ustvrdio je psiholog.

Dodao je kako je po broju ovisnika Bosna i Hercegovina u vrhu Evrope.

– Što je ekonomska, socijalna i druga situacija u nekoj zemlji lošija, to su ovisnosti više izražene, a to vrijedi i za nas. Ljudi u BiH su dosta ovisni o kockanju, ima ih što su ovisni o alkoholu i drogi, ali i o cigaretama i novim tehnologijama. Stanje je izuzetno loše i uvjeren sam da u Evropi prednjačimo. Ako uzmemo broj stanovnika i broj onih koji su u problemu, uvjeren sam da smo prvi ili da dijelimo prvo mjesto u Evropi – upozorio je Romić.

  TROPIC Redovni katalog【Pupusti do 38%】NOVEMBAR 2022 super sniženje traje do 13.12.2022.

Nakon promocije zbornika dodijeljene su nagrade i priznanja učesnicima književnog natječaja, dok su primjerci zbornika i prigodne zahvalnice uručene školama koje su učestvovale u projektu te Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke uz čiju je podršku projekat realiziran.

(StarMo)

starmo.ba

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

DOBRO vam hladno i razmjerno vedro nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je minus 4 stupnja, puše bura i hladnoća...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo