FOTO | Kamere na samom jugu snimile medvjede, vukove, divlje mačke, jazavce…

Nekima je sigurno izgledala preuveličana ljetošnja priča s visoravni Belenići, u općini Ravno, objavljena u Večernjaku, kada su uz tekst potpisani i Stanislav Vukorep, čapljinski istraživač i publicist, samo zahvaljujući iskustvu i prisebnosti vodiča Tomislava Prkuta izbjegli susret s razljućenom medvjedicom.

No, nakon materijala koji nam je proslijedio Mario Krečak Tigar, lovočuvar i tajnik Lovačkog društva “Lisac” iz Ravnog, sve dvojbe otpadaju.

Raznovrsnošću zvijeri koje se kreću Belenićima i prodolinom između Orahova Dola i Slanog, preciznije graničnog prijelaza Orahov Do – Slano, postidjeli bi se i neki zoološki vrtovi.

FOTO | Lokva u Belenićima nikad ne presuši; nekad su iz nje pile ovce, danas medvjedi!

U razmaku od tridesetak sati na jednom proplanku kamera ravanjskog Lovačkog društva snimila je pravu promenadu divljih zvijeri.

Prvo su se na sceni pojavile divlje svinje 10. studenoga u 18.32, potom je nastupio jazavac oko podne (12.08), vidokrugom kamere prošetala je divlja mačka, a malo potom i lisica, da bi se nešto prije ponoći “oka” kamere udostojio i dobro ugojen mrki medvjed.

Promenadu je ujutro, 12. studenoga, u 8.43 zaključio vuk! U samo tridesetak sati jednim malim šumskim proplankom prodefiliralo je pet zvijeri!

– I ja sam iznenađen, poznajem odlično teren, ali takvo nešto nisam očekivao – kaže Mario Krečak Tigar, čovjek koji najbolje poznaje gore i dolove rijetko naseljene općine Ravno, pa na našu opasku da je medvjed iznenađujuće ugojen, objašnjava:

  FOTO | U Interi uručeni certifikati polaznicima STEM lab radionica iz Stoca

– Nije to nikakvo čudo, maginje su odlično rodile. Razgledao sam uokolo i po boji izmeta te životinje uočio da se hrani maginjama – konstatira lovočuvar Mario te na upit što su maginje, dodaje kako je riječ o žbunu koji raste u hrvatskom priobalju, a u “Bosni i Hercegovini samo na području južno od Orahova Dola”.

FOTO | Kamere na samom jugu snimile medvjede, vukove, divlje mačke, jazavce…

Već smo na tom prostoru, jedinom u Bosni i Hercegovini, uočili sominu, samoniklu biljku koja raste u dinarskom gorju, koju još zovu gluhi smrič. Zahvaljujući društvenim mrežama otkrili smo da su maginje zapravo plodovi biljke zvane planika. U Hrvatskoj je najviše ima upravo u okolici Dubrovnika, a tom prostoru u širem smislu pripada i Orahov Do.

Zašto je orovski medo ugojen, otkriva podatak da se od maginja prave marmelada, džem, sokovi, liker, vino, pa čak i peče rakija.

Dakle, ljetos smo otkrili da zahvaljujući lokvi i bunarima koji u ljutom južnohercegovačkom kršu ne presušuju, medo na tom na oko za njega negostoljubivom području, može obitavati, a sada je jasno da ima i izvrsnu hranu pred zimski san ako mu je na tom prostoru uopće potreban.

Lovočuvar Mario Krečak kaže kako na tom području žive najmanje dva, ako ne i više medvjeda.

FOTO | Kamere na samom jugu snimile medvjede, vukove, divlje mačke, jazavce…

– Nedavno je kamera kod Vjetrenice, blizu sela Mareva Ljut, snimila manjeg medvjeda. Kako mi kamerama pokrivamo mali prostor, teško je reći što se izvan tog područja zbiva. Na osnovi scene s kamere kod Orahova Dola, možemo pretpostaviti još neka iznenađenja – kaže.

  [FOTO] Zaposlenici Mivika darivali krv

S maginjama koje su, među ostalim, prema narodnoj medicini, i ljekovite, zatvara se spoznaja o opstanku medvjeda na prostoru krajnjeg juga Hercegovine.

Putokaz iznad magistrale u Slanom pokazuje da je do Orahova Dola samo pet kilometara pa nije isključeno da medo, ako mu ponestane hrane, “skokne” na smokve i rogače u Slano. U cijeloj ovoj priči neobičan je još jedan pažnje vrijedan detalj.

Na području Orahova Dola braća Burum – Nikola i Božo, koji žive u Dubrovniku, u slobodnom uzgoju imaju pedesetak goveda i konja.

FOTO | Kamere na samom jugu snimile medvjede, vukove, divlje mačke, jazavce…

Zahvaljujući klimi stoka je i ljeti i zimi u prirodi. Kad smo ljetos Božu Buruma pitali ima li štete u stoci, ponajprije mladoj teladi i ždrjebadi, odgovorio je da nema.

Imajući to na umu, stječe se dojam da domaća stoka i zvijeri na području Orahova Dola žive u svojevrsnoj simbiozi.

Stoka pase travu, brsti grane drveća i gnoji zemlju, što pogoduje i zvijerima koje zbog plodne zemlje imaju više hrane – divljači, a mogu se i lakše kretati. Na prvi pogled čudno, ali nije isključeno.

Objava FOTO | Kamere na samom jugu snimile medvjede, vukove, divlje mačke, jazavce… pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

DOBRO vam hladno i razmjerno vedro nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je minus 4 stupnja, puše bura i hladnoća...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo