Fontana u Mostaru nazvana po gradu u Italiji

Mostar — Fontana u mostarskom parku Zrinjevac od danas zvanično nosi naziv Montegrotto Terme.

Svečanoj inauguraciji prisustvovale su delegacije gradova Mostar i Montegrotto Terme, predvođena gradonačelnicima Mariom Kordićem i Riccardom Mortandellom, te predstavnici Ausera, saopšteno je u subotu iz Grada Mostara.

U Montegrotto Termeu već se nalazi fontana identična onoj u parku Zrinjevac koja nosi naziv „Park Mostar”.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istakao je kako fontana na simboličan način povezuje dva prijateljska grada.

“Fontana je napravljena dijelom iz Grada Mostara, odnosno jedna strana mosta je napravljena od kamena iz Mostara, a druga strana je napravljena iz kamena koji se nalazi u regiji Montegrotto, što pokazuje jedne veliku simboliku ujedinjenja te dvije regije, odnosno dva grada. Vidimo srušeni Stari most koji je u ratu imao takvu sudbinu, ali isto tako vidimo i vodu koja ga spaja. Počašćeni smo na naziv koji je dobila po gradu Montegrotto Terme i jako zahvalni na tome što ste nam omogućili da imamo takvo prijateljstvo i saradnju”, poručio je gradonačelnik Kordić.

U prigodnom obraćanju gradonačelnik Montegrotto Termea Riccardo Mortandello zahvalio je predstavnicima Grada Mostara što su dio parka nazvali po njegovom gradu, te istakao kako se moramo okrenuti i graditi bolje uslove za ekonomski razvoj.

“Mi ćemo iskoristiti svaku priliku da promoviramo Mostar i regiju Hercegovinu u našoj regiji koju godišnje posjeti tri i pol miliona turista. Trudit ćemo se promovirati Hercegovinu, vaše prirodne ljepote i vanredne kulinarske sposobnosti tako što ćemo u našim hotelima imati brošure o vašoj regiji”, istakao je gradonačelnik Mortandello.

  IVANOVIĆ NAKON CIBONE: Najavljeni teži protivnici, uslijedio je mir

Predsjednik Ausera Silvio Nardo prisjetio se kako je u Mostar došao 1993. godine kao humanitarni radnik donijeti pomoć za grad i njegove stanovnike.

“Grad je tada bio potpuno srušen, ali sam zatekao ljude koji su bili motivirani da ga obnove. Ja sam tada građane Mostara nazvao herojima i čini me ponosnim što sam počasni građanin Mostara. Zahvala svima onima koji su omogućili da u Mostaru imamo dio parka koji nosi naziv po gradu u kojem sam rođen i ovo je obaveza da nastavimo koje smo radili proteklih 29 godina”, istakao je Silvio Nardo.

U delegaciji grada Montegrotto Terme još su bili zamjenica gradonačelnika Elisabetta Roetta, vijećnik Andrea Agnelio, odgovorno lice za tehnički sektor komune Andrea Rinaldo i predstavnici Ausera, dok su osim gradonačelnika Kordića predstavnici Grada Mostara bili glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina i načelnica Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Amira Trbonja.

(StarMo)

starmo.ba

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Roditelji u ŽZH traže hitan sastanak s Vladom i sindikatima

Vijeća roditelja iz svih općina i gradova Županije Zapadnohercegovačke...

Karta pokazuje zemlje svijeta prema broju pušača, pogledajte gdje je BiH

Karta objavljena na web stranici World Population Review prikazuje...

Hotel ”President” ugostit će najveći sportsko-zabavni spektakl regije!

Hotel ”President” u Čapljini bit će i ove godine...

Budući konjički vodoinstalateri: Majstori su sve traženiji na tržištu rada

Naći dobrog majstora, postaje sve teže. Sve ih je...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo