Fondacija IMPAKT i Grad Konjic: podržano devet biznisa ideja

U okviru zajedničke saradnje između Investicijske fondacije IMPAKT i Grada Konjica drugu godinu za redom je realiziran program podrške razvoju poduzetništva pod nazivom „IMPAKT inkubator poslovnih ideja“.

Kao rezultat dvomjesečne poduzetničke obuke jučer je nakon prezentacije poslovnih ideja podržano devet biznisa, koji su dobili finansijsku, stručnu i mentorsku podršku.

Senijad Đozo, direktor Investicijske fondacije IMPAKT, kazao je da su imali na početku programa 27 korisnika, no do kraja obuke je ostalo njih devet, koji su zadovoljili kriterije i uradili svoje biznis planove.

-Podržali smo devet biznis ideja, a svaki korisnik će dobiti po 5.000 maraka, i našu stručnu i mentorsku podršku. Fond za podršku je bio predviđen za 12 grantova, no mi smo podržali one korisnike koji su imali zaista dobre poslovne ideje-kazao je Đozo, dodavši da će drugi krug prijava za učešće u ovom programu biti organiziran najesen ili početkom naredne godine.

Fondacija IMPAKT i Grad Konjic: podržano devet biznisa ideja

Grad Konjic je finansijski podržao realizaciju samog programa, a prema riječima Osmana Ćatića, gradonačelnika Konjic, to će se nastaviti i u narednom periodu.

-U budžetu smo ove godine planirali određena sredstva za implementaciju projekata start-up, jer smo vidjeli da ima mladih ljudi koji žele pokrenuti svoje biznise. Odziv je bio veliki i zato ćemo i u narednoj budžetskoj godini nastaviti ove aktivnosti-kazao je gradonačelnik Ćatić.

Podršku kroz „Impakt inkubator poslovnih ideja“ su dobili: Tarik Repovac, Semira Inajetović, Ajla Mujić, Sanela Muhibić, Muamer Kurtić, Admir Lapo, Džan Ždrale, Amela Bubalo i Selma Sultanić.

Semira Inajetović, planira registrirati obrt za proizvodnju tradicionalnih suhih kolača. Ovim poslom se bavi posljednje četiri godine i zadovoljna je dosadašnjim radom.

-Odlučila sam da posao kojim se bavim registrujem i nadam se dodatnom zaposlenju još jedne osobe. Zahvaljujem se na pruženoj prilici Fondaciji IMPAKT i Gradu Konjicu-navela je Inajetović.

Muamer Kurtić je u aprilu ove godine, nakon dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji namještaja, registrirao vlastiti biznis i zaposlio jednog radnika.

-Posljednjih 20 godina se bavim ovim poslom i nadam se napretku i proširenju posla. Proizvodnja namještaja je dosta zastupljena, jer se radi namještaj po mjeri i želji kupaca.

radiokonjic.ba

28.07.2022.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO