Federalna vlada: na današnjoj sjednici prihvaćene inicijative za kreditna zaduženja

Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj budu osigurana sredstva za realizaciju izgradnje autoceste na Koridoru Vc, dionice Ovčari do Mostara jug na Koridoru Vc u dijelu koji se odnosi na dionicu Mostar sjever – Mostar jug u iznosu do 220 miliona eura.

Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, te JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar zaduženi su da u tim za pregovore o ovom kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike. Konačna odluka o ovom zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa EBRD-om sa kojom će se utvrditi konačni uvjeti kreditnog zaduženja. Krajnji dužnik po ovom kreditu bit će JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Također, na današnjoj sjednci podržana je inicijativa da dodatnim kreditnim zaduženjem kod Saudijskog fonda za razvoj budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta „Modernizacija zdravstvenih ustanova na području Hercegovačko-neretvanskog kantona“ u iznosu do 12.000.000 KM.

Prihvaćena je informacija o ovom kreditu kao osnova za vođenje pregovora, te zadužena federalna ministarstva finansija i zdravstva da u tim za pregovore o kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike. Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa Saudijskim fondom za razvoj s kojim će se utvrditi konačni uvjeti kreditnog zaduženja. Krajnji dužnik po ovom kredinom zaduženju je Hercegovačko-neretvanski kanton.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi podnijeti informacije o pregovorima, kao i tekstove usaglašenog Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a, kao i Ugovora između BiH i Saudijskog fonda za razvoj.

  Konjic: Predstavnici italijanske kompanije CO.VE. Engineering Srl, u septembru otvaraju sestrinsku firmu u Konjicu – danas potpisan ugovor o realizaciji projekta koji će omogućiti zapošljavanje 20 radnika

Ovo ministarstvo zaduženo je da današnje zaključke dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjima.

Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću

28.07.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

IZ STARE ŠTAMPE: Domotužje mostarskog golgetera

Sportska biografija Vahida Halilhodžića, centarfora jugoslavenske fudbalske reprezentacije, prije...

Dnevni horoskop za 08.12.2022.

Ovan Na trenutke će vam se činiti da vam je...

AP “Neretva” Konjic: U subotu 10. decembra premijera predstave “Turneja”

Velika scena Amaterskog pozorišta „Neretva“ će u subotu 10....

Fra Mijini učenici s „Bakinim pričama“ posjetili Starački dom u Tomislavgradu

Danas, 8. prosinca, skupina učenika i djelatnika OŠ fra...

Održana javna rasprava na temu Nacrta proračuna Općine Tomislavgrad za 2023. godinu

U zgradi Općine Tomislavgrad danas je održana javna rasprava...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo