FBIH: Porast broja novootkrivenih slučajeva HIV infekcije

Mostar — Svjetski dan borbe protiv HIV-a i AIDS-a obilježava se svake godine 1. decembra i to je prilika da ljudi širom svijeta pruže podršku oboljelima te se ujedine u borbi protiv ovog globalnog javnozdravstvenog problema.

Međunarodni simbol svjesnosti i podrške oboljelima je crvena traka, a njeno isticanje je jedan od načina pokazivanja solidarnosti i podrške oboljelima i spomen na umrle. Tema ovogodišnjeg dana borbe protiv HIV/AIDS-a je “Izjednačiti” (engl. Equalize).

Direktor Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH Siniša Skočibušić kazao je kako današnjim okupljanjem u Mostaru žele podići svijest da je ovo jedan od problema koji postoji svugdje u svijetu pa tako i kod nas.

– U FBiH se bilježi porast broja novootkrivenih slučajeva HIV infekcije, s najvećim registriranim brojem u 2022. godini. U ovoj godini, u FBiH registrirano je 37 osoba kod kojih je dijagnosticirana HIV infekcija. To je jedan značajan porast s obzirom na to da smo lani imali 23 novo inficirane osobe – ustvrdio je Skočibušić, prenosi Fena.

Iznio je i podatak da su tri oboljele osobe preminule u 2022. godini od posljedica bolesti.

– Ova bolest nije više smrtonosna, nego hronična bolest. Ukoliko se osobe uključe na vrijeme na liječenje postoji dobra mogućnost da će doživjeti normalan životni vijek – naglasio je direktor Zavoda.

Infektolog u Klinici za infektivne bolesti u SKB Mostar Jurica Arapović kazao je kako se radi o “danu solidarnosti”, gdje na neki način, svi skupa, obilježavaju ovaj dan kako bi se solidarizirali s HIV bolesnicima i prema AIDS-u.

  Mostar: Bježao od policije, noseći pušku i municiju…

– Težnja je da svaki dan, 365 dana živimo kao ovaj dan, da ublažimo stigmu koja postoji. Prema tome, daleko je najvažnije da se znanjem borimo protiv stigme, što je i krilatica ovoga događaja, ove godine u Mostaru – dodao je.

Prema njegovim riječima, na globalnom planu od AIDS-u je više osoba umrlo u zadnjih 30 godina nego što ih trenutno postoji.

– Radi se o jednoj općoj pandemiji HIV-a koja traje već tridesetak godina. Cilj je u borbi protiv AIDS-a pacijente potaknuti na besplatno, povjerljivo i ne prisilno testiranje. Mi samo adekvatnim testiranjem možemo spriječiti najzadnju fazu bolesti koja nosi najveći postotak smrtnosti u HIV infekcijama – pojasnio je Arapović.

Ponovio je i kako je cilj bolest otkriti u ranoj fazi kako bi se dala efikasna terapija.

Za kraj je napomenuo kako od HIV-a uglavnom obolijevaju homoseksualci, biseksualci, ovisnici, seksualni radnici.

(StarMo)

starmo.ba

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo