Evo što i u kojoj količini se može prenijeti preko granice u BiH!

Budući da sve veći broj stanovnika Bosne i Hercegovine zbog nižih cijena i mogućnosti povrata poreza odlazi u kupnju u trgovine u Hrvatskoj, dobro je znati što se i u kojoj količini može prenijeti preko granice, piše Večernji list BiH.

Kako stoji na službenoj stranici Uprave za neizravno oporezivanje, u BiH je dopušteno unijeti ili poslati osobne pošiljke mesa i mlijeka te njihovih proizvoda (osim mlijeka u prahu za dojenčad, dječje hrane i posebne hrane ili posebne hrane za kućne ljubimce potrebne iz medicinskih razloga) pod uvjetom da dolaze iz država članica EU-a, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih otoka, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, i to u količini od pola kilograma po osobi.

Također je dopušteno unijeti osobne pošiljke mlijeka u prahu za dojenčad, dječje hrane i posebne hrane potrebne iz medicinskih razloga pod uvjetom da dolaze iz država članica EU-a, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih otoka, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije i da, među ostalim, njihova zajednička količina ne prelazi ograničenu masu od jedan kg po osobi.

U BiH se može unijeti i riba. Naime, dopušteno je unijeti ili poslati u BiH osobne pošiljke ribljih proizvoda iz država članica EU-a, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih otoka, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije pod uvjetom da je svježa riba, očišćena, a masa ribljih proizvoda ne prelazi po osobi jedan kg ili masu jedne ribe, ovisno o tome što je teže. Prema pravilniku o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima, mogu se unijeti male količine bilja i biljnih proizvoda koje su izuzete od fitosanitarnog pregleda i propisanog postupanja. Male količine bilja i biljnih proizvoda u smislu tog pravilnika su svježe voće i povrće (izuzev krumpira), ukupne težine do pet kg, zatim sječeno cvijeće i dijelovi biljaka uvezani u buket ili vijenac, jedan buket ili vijenac. Tu također spada i sjeme cvijeća i povrća (izuzev sjemena krumpira) u originalnom pakiranju ukupne težine do 100 g, koje nije namijenjeno za prodaju, do pet paketića, te lukovice i krtole ukrasnih biljaka, ukupno do tri kg. Isto pravilo vrijedi i za božićna drvca bez korijena gdje jedna osoba može unijeti jedan komad.

  Evo tko je sve iz Neuma dobio financijsku potporu za sport i kulturu

Ograničen je unos sobnog bilja i lončanica (izuzev bonsai drveta), i to do tri biljke po osobi, dok balkonskog bilja i neodrvenjelog ukrasnog grmlja jedna osoba može unijeti najviše deset komada.

Bez plaćanja davanja jedna osoba u Bosnu i Hercegovinu može unijeti i jednu litru alkoholnog pića s udjelom alkohola većim od 22 posto i dvije litre s udjelom alkohola manjim od 22 posto. Mirnog vina mogu se unijeti četiri litre, a piva 16 litara.

Oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja na ostalu robu nekomercijalnog karaktera u osobnoj prtljazi putnika ograničava se na predmete u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu.

U tu vrijednost ne uračunavaju se duhan i duhanski proizvodi, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo. Prema podacima sa službene stranice UNO-a BiH, u ovu zemlju dopušteno je unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe u količinama nužnim za uobičajenu terapiju, i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepis potvrde bolesti, potvrda liječnika, recept). Također, svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni su to prijaviti carinskom tijelu na svakom graničnom prijelazu u BiH.

Post Evo što i u kojoj količini se može prenijeti preko granice u BiH! je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo