Džemin sin hoće da Univerzitetu oduzme očevo ime

Suvremeni proces visokog obrazovanja u Mostaru započeo je 1950. otvaranjem Pedagoške škole, a zatim Tehničke i Mašinske (1959.), te Više poljoprivredne škole 1960. godine.

Odjeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu formirana su 1970., a ona su šest godina kasnije prerasla u samostalne fakultete.

Prepoznajući potrebu i ispunjenost preduvjeta, članovi tadašnje Skupštine općine Mostar na sjednici u veljači 1975. donijeli su zaključak o organiziranju pripremnih radnji za formiranje Univerziteta.

Skupština Grada tako je 16. svibnja 1975. donijela rješenje o imenovanju inicijativnog odbora za osnivanje Univerziteta.

Opstao je i u ratu

Prva konstituirajuća sjednica održana je 11. veljače 1977. godine i na njoj je donesena odluka da zvanično ime visokoškolske ustanove u Mostaru bude Univerzitet “Džemal Bijedić“. Nedugo nakon toga, točnije 14. veljače, u sali Narodnog pozorišta, svečano je obilježeno proglašenje i početak rada Univerziteta “Džemal Bijedić“.

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini Univerzitet “Džemal Bijedić“ ostao je bez cjelokupne infrastrukture i velikog dijela kadra, što je dovelo do kratkotrajnog prekida obrazovnog procesa, a već 1993, kada se stvorio minimum uvjeta, nastavio je s radom, pod istim imenom kao i do rata.

Ono se zadržalo do danas, međutim pitanje je da li će tako biti i u budućnosti, s obzirom na posljednja javna oglašavanja članova obitelji pokojnog Bijedića.

– Pokrenut će inicijativu da se Univerzitet više ne zove “Džemal Bijedić”. Bojim se da se svjesno ide k tomu da se ta ustanova ugasi, i zato neka ga nazovu kako im volja. Ja ne želim da sutra netko kaže “Univerzitet Džemal Bijedić se ugasio, zato što nema studenata”. A nažalost u posljednje vrijeme se ide k tomu, kaže Džemalov sin, Dragan Bijedić.

  Potpisan ugovor za izgradnju višenamjenske športske dvorane u naselju Vidovo polje u Stocu

Istaknuo je i kako Univerzitetu nakon rata nikada nije vraćena njegova imovina, niti da su čelnici Univerziteta to uopće i tražili.

– Ostala je samo Džemalova slika, koju je napravio Meha Sefić. Za ostalu imovinu nitko nije pokrenuo proceduru povrata, tvrdi mlađi Bijedić.

Podsjeća i kako je Rektorat Univerziteta nekada bio na današnjem Trgu hrvatskih velikana, kao i da neki fakulteti danas nemaju dovoljan broj studenata.

Više studenata nego lani

Na Univerzitetu su opovrgnuli tvrdnje kako je studenata sve manje. Navode da je u predstojeću akademsku godinu upisano više studenata nego u prošloj, da poslovanje i opstanak nisu upitni, te da se ni slučajno ne ide ka gašenju.

Navedeno je i kako će se nastavni proces nastaviti nesmetano izvoditi na svim fakultetima i univerzitetskim studijima, s izuzetkom određenih studijskih programa.

Džemin sin hoće da Univerzitetu oduzme očevo ime

Na njima je prijavljen manji broj studenata, a to su: Kemija, Razredna nastava, Biologija, Komunikologija, Turski jezik i književnost, Njemački jezik i književnost te pojedini smjerovi na Agromediteranskom fakultetu.

Prijeratne prostorije Univerziteta “Džemal Bijedić” od rata koristi Sveučilište u Mostaru. Džemal Bijedić je, podsjećamo, bio predsjednik Vlade bivše Jugoslavije, a život je izgubio u avionskoj nesreći samo mjesec dana prije nego je Univerzitet dobio njegovo ime.

H. Ž.

Džemin sin hoće da Univerzitetu oduzme očevo ime Dnevni.ba.

dnevni.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

(Pred)adventska potrošnja

Ah, ni sam ne znam na čemu su to...

FUP upozorava: U BiH aktualna mrežna krađa identiteta

BiH se posljednjih godina bilježi veći broj korisnika interneta,...

Dnevni horoskop za 30.11.2022.

Ovan Tempo kojim se stvari odvijaju danas će, najvjerovatnije, usporiti....

Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja

Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d., u prvih devet...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo