“DJECA NADE”: Završna sportska radionica u sklopu projekta “Gledajte, mi to možemo!”

Članovi udruge “Djeca nade” posjetili su Osnovnu školu “Fra Jeronim Vladić” na završnoj sportskoj radionici koju su za djecu s poteškoćama u razvoju i njihove roditelje pripremili članovi Veslačkog kluba “Rama”.

Mališani su danas uz pomoć članova kluba prolazili kroz poligon, a svim sudionicima su dodijeljene medalje za uspješno završene sportske radionice.

Ova radionica je dio projekta “Gledajte, mi to možemo!” koji je financijski podržan od strane Europske unije kroz regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD 2) u implementaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Projekt sufinancira Općina Prozor-Rama.

Biti na pomoći i sudjelovati nitko nije odbio

“Imamo slike i video materijal s projekta. Nama roditeljima je s volonterima bilo super. Bilo je ovo jedno prekrasno druženje. U biti, svi smo zadovoljni s projektom. Na početku nismo mislili da ćemo uspjeti, jer mi je ovo prvi europski projekt koji radimo, krenuvši od papirologije i ostaloga. Međutim, uz pomoć mentora i dosta ljudi koje smo pitali za pomoć, uspjeli smo doći do kraja projekta”, kazala je Ankica Jozić ispred udruge “Djeca nade” za Ramski Vjesnik.

“DJECA NADE”: Završna sportska radionica u sklopu projekta “Gledajte, mi to možemo!”

“Što se tiče cijelog projekta, moram spomenuti Veslački klub “Rama” i Filipa Šimunovića koji se maksimalno uključio u radionice kluba. Omogućio nam je i prijevoz na radionice. Želim spomenuti i Mažoretkinje Rama koje su sudjelovale kroz cijeli projekt, folklornu skupinu “Ramska tradicija”, kao i Srednju školu Prozor, koja je sudjelovala u pripremi hrane na priredbi. Restoran “Zaum” koji je pripremio besplatan ručak za svu djecu i sve volontere, FRAMU Šćit koja nam je dolazila na Dane kruha, a mi smo potom išli na Šćit da djeca vide muzej. Cijeli projekt je bio jedno prekrasno druženje gdje sam se u biti iznenadila, kada nekoga pitaš da sudjeluje u radu i pomogne, nitko me nije odbio”, dodala je Jozićeva.

  RAZGOVOR S POVODOM Dr. Mara Anđelić o Domu zdravlja „Rama“

Ova udruga za cilj ima poboljšanje položaja i kvalitete života i ostvarivanje zakonskih prava djece i Osoba s invaliditetom (OSI) u njihovoj lokalnoj zajednici. Realizacija ovakvog i sličnih projekata svakako tome doprinose.

“DJECA NADE”: Završna sportska radionica u sklopu projekta “Gledajte, mi to možemo!”

Šest radionica i doticaj sa sportom

Tijekom “Gledajte, mi to možemo!” održano je preko 20 radionica različitog sadržaja. Pa su mališani mogli uživati u edukativno-kreativnim, likovnim, sportskim ili pak glazbenim radionicama. Članovi udruge su ranije s Veslačkim klubom “Rama” posjetili Zahum.

“Ovaj projekt nam je bio primjer kako poraditi na inkluziji djece u određene aktivnosti. Budući je veslački klub bio zadužen za sportske radionice, aktivirao sam cijeli klub, da se svi uključe, da pomognemo toj djeci, da se osjećaju dobrodošlom i da bolje sudjeluju u svim aktivnostima. Kroz sedam mjeseci projekta smo održali šest radionica, gdje smo najprije vidjeti stanje djece i na koji način da naprave napredak i usvoje neke sportske pokrete ili da naprave prve korake”, kazao je za Ramski Vjesnik predsjednik Veslačkog kluba “Rama” Filip Šimunović.

“DJECA NADE”: Završna sportska radionica u sklopu projekta “Gledajte, mi to možemo!”

Mališani iz udruge “Djeca nade” najprije su radili ulazni poligon, a zatim i odbojku. S mladim su veslačima posjetili Zahum gdje je održano njima prilagođeno planinarenje. Djeca iz udruge su potom posjetila i prostorije kluba, usvajali nova znanja o čamcima, o veslačkim spravama, ali i određenim veslačkim pokretima.

Medalje za uspješno završene radionice

“Danas smo ovdje Delfina Tadić i ja, kao i nekoliko članova kluba, gdje smo za djecu pripremili poligon, ali i medalje kojima će imati uspomenu i lijepo sjećanje na projekt. Nadam se da ovo nije naše posljednje druženje i sigurno ćemo u sljedećem periodu napraviti neke zajedničke aktivnosti”, rekao je Šimunović.

  Općina Prozor - Rama • ZAKLJUČAK-javna rasprava o Nacrtu proračuna

Iako je rad s djecom s poteškoćama u razvoju izazovan, posebno za sportske klubove i slično, Šimunović ističe kako ga je više zanimao način kako djecu uopće uključiti u rad, primjera radi, jednog sportskog kluba.

“DJECA NADE”: Završna sportska radionica u sklopu projekta “Gledajte, mi to možemo!”

“Imam osjećaj da je udruga jedina ta koja im daje tu uključenost, gdje se osjećaju kao da su na svome i gdje se mogu pokazati. Smatram da bi i ostali klubovi u općini trebali na neki način animirati tu djecu, da ih uključe i pomognu im da se bave sportom. To što imaju poteškoća u razvoju, zasigurno ne znači da ne mogu ništa”, pojašnjava Šimunović za Ramski Vjesnik te ističe kako mu je to bila glavna motivacija za projekt, kako ih uključiti i kako najbolje raditi s tom djecom kako bi osjetila da imaju nešto što sva druga djeca imaju i što oni trebaju imati i svakako zaslužuju imati.

Inkluzija je u posljednje vrijeme vrlo aktualna tema, prije svega u školstvu, a zatim i u ostalim područjima. Šimunović smatra da se, kada je u pitanju Prozor-Rama, društvo treba više potruditi na uključenosti djece u aktivnosti.

“DJECA NADE”: Završna sportska radionica u sklopu projekta “Gledajte, mi to možemo!”

Malo potrebno za smijeh i zadovoljstvo

Šimunović dodaje: “Mislim da se to na jedan način i zapostavlja. Ponekad je i roditeljima teško prihvatiti da im dijete ima poteškoće u razvoju, a možda se boje ili ih je stid potražiti pomoć. Kod nas sredina još uvijek nije otvorena prema tome, kao da se bojimo uključenosti ili čak i prići toj djeci. Što je pogrešno, jer ta djeca su stvarno vesela i malo im treba za smijeh i da budu zadovoljna.”

  Vlada FBiH: Donesena odluka o prenosu nabavljenih stalnih sredstava u okviru „Hitnog projekta za COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu“ za 33 zdravstvene ustanove

Šimunović ističe kako se u općini Prozor-Rama dosta novca ulaže za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju, primjerice za prijevoz u školu i terapije, a upravo je u tijeku i akcija za prikupljanje novca za specijalizirano vozilo. Međutim, smatra ako veći dio posla obavlja udruga “Djeca nade” te kako bi ustanove koje općina financira trebale pokazati više interesa i odvajati više vremena za djecu s poteškoćama u razvoju.

“DJECA NADE”: Završna sportska radionica u sklopu projekta “Gledajte, mi to možemo!”

“Govorim o iskustvu kroz ovih šest mjeseci, ukoliko ima stručnih ljudi, mislim da ta djeca zaslužuju još više. Mnogo dobrih stvari se radi, ali smatram da mogu još dobiti pomoći jer to trebaju i zaslužuju”, zaključio je Šimunović. Iz udruge “Djeca nade” ovim putem apeliraju na roditelje s djecom s poteškoćama u razvoju da se odazovu i priključe radu udruge.

Ostale fotografije pogledajte uskoro na službenoj Facebook stranici Ramskog Vjesnika FOTOGALERIJA.

 

 ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo