Demografska slika u BiH sve lošija

Statistike iz godine u godinu bilježe sve manji broj novorođenčadi u Federaciji BiH, što se može okarakterizirati kao jedna od niza posljedica uvijek aktualne političke i ekonomske krize u BiH.

Tomu najbolje svjedoče podaci FZS-a prema čijim je pokazateljima svaki mjesec tijekom godine dana, od svibnja prošle do svibnja ove godine, zabilježio negativan prirodni priraštaj.

Promatrajući podatke ove godine u pet mjeseci ni u jednoj županiji nije zabilježen veći broj rođenih u odnosu na broj umrlih, javlja Večernji list.

Negativan prirodni priraštaj

Sadržaj članka (otvori)

U siječnju je rođeno 1074 djece manje, u veljači -1478, ožujku -945, travnju – 584 dok je u svibnju zabilježeno 348 manje novorođenčadi.

Analizirajući statistiku iz svibnja, posljednjeg mjeseca koji je objavljen na stranicama Federalnog zavoda za statistiku, stoji kako je u tom mjesecu najviše djece rođeno u Sarajevskoj županiji – 313, točnije 154 dječaka i 159 djevojčica.

Tuzlanska županija u svibnju je postala bogatija za 283 bebe, Zeničko-dobojska za 246, Srednjobosanska za 130, Unsko-sanska za 123, Hercegovačko-neretvanska za 108, Zapadnohercegovačka za 45, Hercegbosanska za 43, Posavskoj 13 te Bosansko-podrinjska za 12 dječaka i djevojčica. I dok su neki slavili zbog proširenja obitelji dolaskom novih članova ipak je bilo više onih koji su se opraštali od svojih najmilijih.

Prema podacima u svibnju na području Federacije BiH umrle su 1664 osobe, od toga 862 muškarca i 802 žene, među kojima je i 8 dojenčadi. Statistike su zabilježile i broj umrlih od nasilne smrti – 32, od kojih je bilo 26 muškaraca i 6 žena.

  Prvi dan: Pelješkim mostom prešlo već oko 1.500 vozila

Najviše osoba nasilnom smrću izgubilo je život u Zeničko-dobojskoj županiji – 8. Kao i broj rođenih, Sarajevska županija imala je i najveći broj umrlih – 347. Unsko-sanska županija izgubila je 155 stanovnika, Posavska 34, Tuzlanska 338, Zeničko-dobojska 298, Bosansko-podrinjska 20, Srednjobosanska 169, Hercegovačko-neretvanska 188, Zapadnohercegovačka 46 te Hercegbosanska 69.

Uz sve veći broj umrlih u odnosu na broj rođenih pomalo zabrinjavajući podatak je to što se mladi sve rjeđe odlučuju na ulazak u bračnu zajednicu.

Prema podatku iz svibnja koji su predstavili statističari FZS-a, u tom mjesecu 928 mladih odlučilo se za sklapanje braka, a 122 njih odlučilo se za rastavu, donosi Večernjak.

Na području Sarajevske županije 206 parova odlučilo je uploviti u bračnu luku, dok je njih 10 odlučilo na odvajanje od bračnog partnera, odnosno rastavu. U Tuzlanskoj županiji tijekom jednog mjeseca sklopljeno je 186, a zabilježeno je i 50 rastava.

Među mladima koji žive u Unsko-sanskoj županiji 120 parova odlučilo se na sklapanje braka, Posavskoj županiji 2, Zeničko-dobojskoj 161, Bosansko-podrinjskoj 14, Srednjobosanskoj 89, Hercegovačko-neretvanskoj 85, Zapadnohercegovačkoj 53 te 12 u Hercegbosanskoj županiji.

Loša slika

Promatrajući statistiku državne agencije, vidimo kako je u Bosni i Hercegovini tijekom prošle godine bilo čak 22.633 umrlih više nego rođenih.

Kako je prikazano, u cijeloj državi je tijekom 2021. godine rođeno 25.870 osoba dok je broj umrlih bio daleko veći – 48.503.

  Čapljini milijun kuna za sanaciju šteta od potresa od Vlade RH

Promatrajući podatke Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine vidimo kako je najviše osoba umrlo u travnju, čak 6051 osoba.

U promatranoj su godini 17.274 osobe odlučile uploviti u bračnu luku, a 2103 osobe izišle su iz bračne zajednice.

Na katastrofalnu demografsku sliku BiH konstantno upozoravaju navodeći da će demografski kolaps sigurno biti neizbježan ako se postojeći trendovi nastave.

Objava Demografska slika u BiH sve lošija pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Sveti Nikola posjetio djecu na Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar

Humanitarna akcija pod nazivom “Kad se male ruke slože,...

Izložba skulptura “Hommage fra Didaku Buntiću” 8. prosinca u Gradnićima

U četvrtak, 8. prosinca 2022. godine, s početkom u...

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. DECEMBAR Pred Rakovima novi životni okršaji, za Vage uspješan poslovni dan

OVAN Posao Osjećate snažnu potrebu da dominirate na poslu i u...

CK Općine Posušje: Našem sugrađaninu hitno potrebna krv krvne grupe 0 negativna!

Crveni križ Općine Posušje poziva se dragovoljne darivatelje krvi...

SSS BiH: Sindikalna potrošačka korpa za novembar 2022. godine 2.986,85 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo