Danas je održana radionica “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” ZVONO TE ZOVE – RECIKLIRAJ STAKLO

Danas je u Gaden City-u Konjic održana radionica projekta “ Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” ZVONO TE ZOVE – RECIKLIRAJ STAKLO.

Riječ je regionalnom projektu koji je počeo u januaru 2020.godine i trenutano je u fazi završetka. Osim Bosne i Hercegovine u ovaj projekat su uključene Srbija i Sjeverna Makedonija. Učesnici radionice između ostalog su bili : Ivica Sivrić direktor Asocijacije za ekonomski razvoj “Redah”, Boris Terzić predstavnik “ekopak-a”, Esad Omerović pomoćnik načelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Grada Konjica, zajedno sa direktorom JKP “Standard” Konjic Samirom Memićem, te predstavnici Općina Jablanica i Prozor Rama.

Esad Omerović pomoćnik načelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Grada Konjica, zahvalio se prisutnima što su izdvojili svoje vrijeme da dođu na radionicu čija je tema važna za Konjic.

Uvodnu riječ dao je direktor Asocijacije za ekonosmki razvoj “Redah” Ivica Sivrić koji je za Radio Konjic kazao: “Cilj projekta je smanjiti zagađenje ali na način da se kroz određene sisteme, analize i operamanjem povećaju količine sakupljanja staklene ambalaže. Obnavljanjem ili sakupljanjem staklene ambalaže štedi se i do 50% energije. Ovaj sistem nije uspostavljen na Zapadnom Balkanu, nije ni u BIH, tako da ovaj projekat finansira Savezno njemačko Ministarstvo, implementiraju ga GIZ u saradnji sa tri operatera- iz BiH “ekopak”. “Redah” je partner GIZ-u na tehničkoj pomoći u izvedbi ovog projekta”.

Ivica Sivrić direktor Asocijacije za ekonomski razvoj “Redah”

Bitno je postaviti ciljeve. EU je postavila ciljeve da do 2030. godine 75% staklene ambalaže reciklira. U BiH ti ciljevi su niži. “Kroz ovaj projekat i kroz saradnju sa ekopakom i  komunalnim preduzećima, procenat sakupljanja staklene ambalaže je iz godine u godinu veći, te smo ovim projektom prošli postavljene ciljeve prikupljanja istog” naglasio je Ivica Sivrić.

  Sjećanje na filozofa Kasima Prohića

Predstavnik “ekopak-a” Boris Terzić na radionici je istaknuo da je zajedničko BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji a kada je u pitanju stakleni ambalažni otpad, to što niti jedna od ovih država nema pogone za reciklažu stakla, te su primorani da prikupljeno staklo izvoze u druge države, te dodao “Na inicijativu GIZ-a ekopak je učestvovao u ovom projektu. Svrha “ekopak-a” je razvijanje sistema upravljanja otpadom, rad sa lokanim zajednicama, razvoj infrastrukture i edukacija stanovništa. Ovaj projekat je poseban u segmentu edukacije stanovništva o prikupljanju staklenog ambalažnog otpada, u urbanim, ruralnim sredinama te kroz hotele, restorane  i kafiće”.

Danas je održana radionica "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu" ZVONO TE ZOVE - RECIKLIRAJ STAKLO
Boris Terzić predstavnik “ekopak-a”

Gard Konjic tačnije JKP “Standard” Konjic priključilo se ovom projektu u 2020. godini, te se kroz svoje učešće pokazalo kao dobar primjer ostalima da se u kratkom vremenskom roku povećao broj prikupljenog staklenog ambalažnog otpada.

Izjava Samira Memića direktora  JKP “Standard” Konjic
Danas je održana radionica "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu" ZVONO TE ZOVE - RECIKLIRAJ STAKLO
Samir Memić direktor JKP “Standard” Konjic

Videopozivom, učesnicima radionice se obratila i Azra Ćulov u ime “Ceteor-a” koja je prezentacijom ukazala na podatke vezane za prikupljanje staklenog ambalažnog otpada u našem gradu. Ono što je posebno naglasila jeste da je u vremenskom periodu od 7mj, od uključivanja u sam projekat , JKP “Standard” Konjic prikupilo 20% više staklene ambalaže. Prema njenim podacima najveća količina je prikupljena u urbanoj zoni. 

radiokonjic.ba

06.12.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]adiokonjic.ba

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Kružni tok kod Križa osvijetljen LED rasvjetom

Općina Čitluk nastavlja s ulaganjima u širenje mreže javne...

Trojici nedavno preminulih Posušana bit će postavljena brončana poprsja

Povodom projekta „Posuški Zrinjevac“, inicijatori, članovi Zavičajnog društva Posušje...

”Posuški Zrinjevac”: Brončana poprsja za trojicu zaslužnih Posušana

Povodom projekta ”Posuški Zrinjevac”, inicijatori, članovi Zavičajnog društva Posušje...

Dodik neće podržati ukidanje akciza na gorivo: “Bez visokih poreza nema bogate države”

Nakon sastanka predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika i...

Zmajevi u završnoj pripremi za Švedsku

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine se već nekoliko...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo