Dalmatinka ulaže 20 milijuna eura u vrhunski biznis, u kraj odakle su se odseljavale generacije, radnici se vraćaju

Stoljećima su stanovnici općine Prozor-Rama u BiH, udaljene oko 120 kilometara od Sinja i stotinjak od Imotskog, usko vezani za te dijelove Dalmacije, ponajprije duhovno.

Prije više od tri stoljeća osmanlijska vojska protjerala je Hrvate s ognjišta na sjevernom rubu Hercegovine, a budući da im je Cetinska krajina bila najbliža, naselili su njezin najveći dio. Dio dotadašnjih stanovnika Rame doselio se i u okolicu Klisa, u Solin, ali i šira područja Drniša i Šibenika.

Ipak, najveća vjerska poveznica je slika Ramske Gospe i Velike Gospe Sinjske. Stoga i ne čudi da su Ramljaci za blagdan Velike Gospe u Sinju, a za Male Gospu su Sinjani u Rami. Isto tako, nema godine da vjernički puk Imotskog i Imotske krajine ne posjeti Ramu u sklopu zavjeta Ramskoj Gospi.

Preko takvih susreta stvorila su se prijateljstva, koja su obogaćena i sklapanjima brakova s obje strane granice. Jednostavno rečeno, Rama i ponajprije Sinj, ali i Imotski su veliki prijatelji i duhovna braća

Sadržaj članka (otvori)

Upravo zbog tih činjenica, poziv dr. Joze Ivančevića, agilnog načelnika Općine Prozor-Rama, čovjeka koji je poštovan od većinskog hrvatskog stanovništva, ali i od Bošnjaka i Srba na tom području, bio nam je neobično drag. Svakako da nam nije bilo ni na kraj pameti odbiti taj poziv i vidjeti projekt koji se ostvaruje na samom ulazu u predivnu Ramu kojom dominira umjetno jezero, a pejzaž razgaljuje srca.

Dalmatinka ulaže 20 milijuna eura u vrhunski biznis, u kraj odakle su se odseljavale generacije, radnici se vraćaju

Položen je kamen temeljac za veliku tvornicu u koju se ulaže njemački kapital, odnosno tvrtka “GS Holding” iz Regensburga, grada na Dunavu, koja posredstvom svoje lokalne tvrtke “GS Rama” gradi u poslovnoj zoni “Izlaz”.

Općina se obvezala dati financijsku potporu u visini od 2 milijuna konvertibilnih maraka (u protuvrijednosti nešto manje od 8 milijuna kuna), uređeno zemljište površine oko 10 tisuća metara četvornih, a investitor se obvezao izgraditi i pustiti u rad tvornički kompleks u kojemu će se proizvoditi metalski proizvodi.

“Ovo je povijesni trenutak za našu općinu, jer je ovo prva i najveća dosadašnja investicija u proizvodne subjekte tijekom proteklih četrdeset godina. Riječ je o ulaganju vrijednom nešto više od 20 milijuna eura, a mislim da će taj iznos u konačnici biti i daleko veći.

Dalmatinka ulaže 20 milijuna eura u vrhunski biznis, u kraj odakle su se odseljavale generacije, radnici se vraćaju

Ovdje će se proizvoditi sofisticirana dostavna vozila, pa električna vozila za manje oblike prijevoza, dijelovi za bagere i sve druge vrste građevinskih strojeva

Za sada su planirani pogoni na nešto više od 11 tisuća četvornih metara, ali u drugoj fazi, nakon što se osposobe stručnjaci, jer smo u dogovoru s našom Srednjom strukovnom školom dijelom i promijenili njihov obrazovni program, onda će se prijeći i na proizvodnju električnih bicikala – naglasio je Ivančević, dok se u ime ulagačke tvrtke okupljenima obratila Snježana Köpruner, Zadranka s korijenima i iz Rame.

  INNSBRUCK: Održan XII. Susret Uzdoljana

U budućim pogonima radit će između 150 i 200 radnika, a u drugoj fazi i njih oko 300, što za općinu poput Prozora-Rame znači gotovo pa rješavanje problema nezaposlenosti, o čemu Ramljaci koji su ostali u svojem kraju do prije godinu dana nisu mogli ni sanjati.

Dalmatinka ulaže 20 milijuna eura u vrhunski biznis, u kraj odakle su se odseljavale generacije, radnici se vraćaju

“Mene je ovaj kraj osvojio svojom prirodom, a još više karakternim ljudima koji se nesebično bore za prosperitet svoga kraja. Dakako da moja tvrtka i ja gledamo gdje ćemo i kako investirati, ali smo se odlučili za Prozor-Ramu, jer smo vidjeli da će se ovdje sve uloženo isplatiti, ali da će veliku korist imati i ovdašnji radišni ljudi. U početku ćemo proizvoditi dijelove za poznatu njemačku tvrtku Liebherr, široj javnosti najpoznatiju po građevinskim strojevima. Planiramo da za dvije do dvije i pol godine ovdje radi između 250 I 300 ljudi. Nakon izgradnje ove tvornice bit će manje suza i kod ramskih majki koje su do sada ispraćale svoje sinove i kćeri prema tuđini”, kazala je.

Dalmatinka ulaže 20 milijuna eura u vrhunski biznis, u kraj odakle su se odseljavale generacije, radnici se vraćaju

“Zadovoljna sam i suradnjom sa srednjom školom u Prozoru gdje imamo kvalitetan potencijal za obuku učenika i vjerujem da će oni biti budućnost naše tvornice. Raduje me i informacija da se već i dio mladih Ramljaka koji su na radu u inozemstvu interesiraju za poslove u našoj tvornici. Naš pogon u Travniku i ovaj projekt uvjeravaju nas iz dana u dan da smo ispravno investirali. Plan nam je preusmjeriti neke proizvodne linije iz Travnika ovdje u Ramu, ali i postaviti nove, pa ne dvojim da ćemo za godinu dana ovdje imati naš središnji pogon u Bosni i Hercegovini”, naglasila je Köpruner.

  Zašto plače žena koja vodi tvrtku s više od 500 uposlenih i gradi novu tvornicu u Rami?

Prema njezinim riječima, suvremeni dalmatinski mentalitet koji se iskazuje kroz gledanje samo u iznajmljivanje apartmana i kuća za odmor, udaljio je ljude od klasičnih radnih mjesta, ponajprije u proizvodnji i zanatstvu.

Dalmatinka ulaže 20 milijuna eura u vrhunski biznis, u kraj odakle su se odseljavale generacije, radnici se vraćaju

“Puno je teže zaraditi kruh zavarivanjem ili proizvodnjom jednog dijela za bager, nego iznajmljivanjem nekretnine. Međutim, u perspektivi je daleko pametnije investirati u primarne djelatnosti, a ne uslužne”, ustvrdila je Köpruner.

Riječ je o Zadranki, diplomiranoj inženjerki strojarstva i magistri tehničkih znanosti sa Sveučilišta u Zagrebu. Kako doznajemo, u legendarnom “Bagatu”, nekadašnjoj zadarskoj tvornici šivačih strojeva, radila je 10 godina, a uoči Domovinskog rata otišla je u Njemačku.

Tamo je 10 godina bila angažirana kao konzultantica njemačkim tvrtkama pri analizi tržišta i analizi troškova, a onda se 2002. godina odlučila za ulazak u proizvodni sektor.

Izvor: Slobodna Dalmacija/Braco Ćosić

Foto: Ramski Vjesnikramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo