Crne brojke: U pet godina gotovo 6000 srednjoškolaca manje

Pad nataliteta koji posljednjih godina prati Bosnu i Hercegovinu odražava se i na broj učenika u srednjim školama u Federaciji BiH. U posljednjih pet školskih godina broj učenika u srednjim školama u ovom bh. entitetu manji je za gotovo 6000, piše Večernji list.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, srednjoškolsko obrazovanje u Federaciji BiH u školskoj 2022./23. godini pohađa 70.415 učenika. Isti podaci govore kako su u školskoj 2018./19. u srednje škole bila upisana 76.174 učenika.

– U školskoj 2022./23. godini 70.415 učenika pohađa srednjoškolsko obrazovanje, što je više za 0,6 posto, odnosno za 391 učenika u odnosu na stanje prethodne školske godine. Udio učenica u srednjem obrazovanju iznosi 49,5 posto – navodi se u rezultatima godišnjeg istraživanja iz oblasti srednjeg obrazovanja Federalnog zavoda za statistiku. Riječ je o podacima prikupljenim za školsku 2022./23. godinu do 25. rujna tekuće godine.

Rezultati navedenog istraživanja pokazuju kako su tijekom školske 2021./22. godine srednju školu pohađala 70.024 učenika, dok je tijekom 2020./21. taj broj iznosio 71.328. U 2019./20. školskoj godini u srednjoškolske obrazovne ustanove upisana su 72.892 učenika. Kada je riječ o povećanju broja učenika u odnosu na prošlu školsku godinu, ono se bilježi u Srednjobosanskoj županiji, gdje je ove godine čak 729 učenika više nego prošle godine.

Većim brojem srednjoškolaca može se pohvaliti i Hercegovačko-neretvanska županija, gdje je u srednje škole upisano 114 učenika više. U srednje škole Zapadnohercegovačke županije upisana su 94 učenika više, a u Sarajevskoj županiji 416 učenika.

  IDUĆA GODINA BIĆE U ZNAKU BROJA 7 Šta nam to nosi 2023.?

S druge strane, Unsko-sanska županija, Posavska, Tuzlanska županija, Zeničko-dobojska, Bosansko-podrinjska županija, kao i Hercegbosanska županija i dalje bilježe pad broja srednjoškolaca u odnosu na godinu prije. – Promatrano po županijama, najveći broj učenika je u Sarajevskoj županiji (21,4 posto) i Tuzlanskoj županiji (20 posto), a najmanji broj učenika je u Bosansko-podrinjskoj (1 posto) i Posavskoj županiji (1,1 posto) – navodi se u istraživanju Federalnog zavoda za statistiku.

Kao škole, u ovo istraživanje uvršteni su i odjeli učenika s posebnim potrebama koji su oformljeni pri redovitoj srednjoj školi.

Prvo mjesto Kod ukupnog broja, broj škola po vrstama – gimnazije, tehničke i srodne, strukovne i umjetničke škole – nije moguće iskazati jer jedna mješovita škola kao pravni subjekt može u svom sastavu imati više vrsta škola. Sve redovite i specijalne srednje škole su: u trajanju od četiri godine – gimnazije, tehničke i srodne škole; umjetničke i vjerske škole, u trajanju od tri godine – strukovne škole, škole za učenike s posebnim potrebama te škole za odrasle.

Inače, Bosna i Hercegovina zauzela je prvo mjesto na popisu zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu, prema podacima UN-ova izvješća za 2022. godinu “Perspektive svjetskog stanovništva”. Njihovi podaci govore kako BiH godišnje gubi više od 1,5 posto svog stanovništva.

Prema rezultatima istraživanja Unije za održivi povratak i integracije BiH, gotovo pola milijuna ljudi napustilo je Bosnu i Hercegovinu od 2013. godine, samo u 2021. godini to je učinilo 170.000 stanovnika.

  Baka Janja Puljić sa Stjepan Križa napunila proslavila 102. rođendan!

Objava Crne brojke: U pet godina gotovo 6000 srednjoškolaca manje pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

FOTO: Održan peti memorijalni turnir Željko Mikulić & Zoran Tica

U nedjelju je u Grudama održan peti memorijalni međunarodni...

Roditelji u ŽZH traže hitan sastanak s Vladom i sindikatima

Vijeća roditelja iz svih općina i gradova Županije Zapadnohercegovačke...

Sud BiH raspisao desetine tjeralica za optuženicima i osuđenicima

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je međunarodne potjernice za...

Upozorenje iz J.P. “Komunalno Neum” uslijed najavljenih minusa

S obzirom na trenutne i nadolazeće hladnoće važno je...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo