Čović i Nikšić potpisali sporazum o formiranju vlasti

Dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”, potpisan je u utorak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.
Dokument je u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisao čelnik te stranke Dragan Čović, a u ime stranaka Osmorke čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Potpisani dokument se sastoji od tri dijela, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava te socijalna pravda i ekonomija.

U proteklom razdoblju radne skupine Osmorke i HDZ-a BiH su radile na usuglašavanju tog dokumenta.

Stranke Osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za BiH te Narodni europski savez.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon potpisivanja sporazuma Osmorke i HDZ-a izjavio je da je ovo posebno bitan iskorak za sve u BiH.

Potpisali smo sporazum na svim razinama vlasti u sljedeće četiri godine. Sporazum koji otvara novu dimenziju ponašanja u politici i političke kulture kako bi otvorili europsku perspektivu BiH, stabilizirali tokove i osigurali pravno djelovanje institucija BiH. Kroz tri paketa pitanja, posebno mjesto ima socijalna pravda i ekonomija, izjavio je.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma Osmorke i HDZ-a dodavši da se Osmorka proširuje jer ljudi iz drugih stranaka prepoznaju da se ovdje radi jedan novi projekt, da se radi nešto novo dobro za sve u BiH.

  VLAST SE NE STIJEČE SAMO DRAKONSKIM MJERAMA: Čović o Ivanoviću, financijama i Partizanu

On je dodao da u razgovorima s HDZ-om nije bilo nikakvih kontroverzi i podmetanja, curenja informacija i dezinformacija itd. Ono što je potpisano, dodao je, bit će realizovano u punom kapacitetu.

Zaista smo izvagali sve i vrlo smo opredijeljeni da stanemo iza ovog sporazuzma. I oni koji će činiti izvršnu vlast trebaju krenuti u operacionalizaciju ovog sporazuma, rekao je Nikšić.

Dodao je da žele pokazati da je moguće promijeniti sustav u BiH i imati vlast koja će izvršavati ono što je dogovoreno i obećano.

Predstoji nam daljnji rad na operacionalizaciji ovog sporazuma da probamo do kraja godine formirati Vijeće ministara, Vladu FBiH i županijske vlade gdje možemo na to utjecati, kazao je Nikšić.

Odgovarajući na pitanje o partnerima u vlasti na razini BiH, rekao je da će se teško moći izbjeći SNSD, te da je to neka realnost koju treba priznati.

Post Čović i Nikšić potpisali sporazum o formiranju vlasti je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Hotel ”President” ugostit će najveći sportsko-zabavni spektakl regije!

Hotel ”President” u Čapljini bit će i ove godine...

Budući konjički vodoinstalateri: Majstori su sve traženiji na tržištu rada

Naći dobrog majstora, postaje sve teže. Sve ih je...

Općina Prozor – Rama • Javni oglas za UN volontera/ku u općini Prozor-Rama

06.02.2023. 12:57 Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2...

Tko će dobiti po 600 KM od EU?

Tijekom prva dva mjeseca ove godine trebali bi biti...

Utrka Nadal – Đoković je ove sezone tek u začetku

Jedan od najvećih tenisača svih vremena, Novak Đoković (35)...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo