Bh. građani će morati popuniti zahtjev i platiti 7 eura za ulazak u EU

Europska unija od svibnja sljedeće godine uvodi automatizirani elektronski sustav (ETIAS) za putovanja u Schengen zonu za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU.

Ovo je za Fenu potvrđeno iz Delegacije Europske unije u Sarajevu i Europske komisije sa sjedištem u Bruxellesu.

”ETIAS ne uvodi obaveze posjedovanja vize putnicima iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i iz Bosne i Hercegovine. Državljani trećih zemalja kojima nije nepohdna viza za putovanje u Schengen zonu trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a odobrenje ETIAS-a važit će tri godine”, navode iz Delegacije EU u Sarajevu.

Europska komisija navodi da su neke od pogodnosti ETIAS-a efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama.

Prijava na aplikaciju ne bi trebala trajati duže od 10 minuta i ne bi trebala zahtjevati nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (putovnica ili drugi ekvivalentan dokument).

U slučaju nemogućnosti prijave zbog godina, razine pismenosti, pristupa i kompetencije informacijskih tehnologija i slično, prijavu može podnijeti treća osoba.

Automatski proces procjene će započeti nakon što se potvrdi naplata naknade.

Iz Europske komisije navode da će broj automatski odobrenih podnositelja biti iznad 95 posto, a odobrenje će dobiti u roku od nekoliko minuta nakon uplate.

  Zbog neracionalne potrošnje mnogi građani bez vode

”Ako dođe do neodobrenja u bilo kojoj od pretraživanih baza podataka ili neodlučnog ishoda automatiziranog procesa, jedinica u Agenciji europske granične i obalske straže ili relevantna institucija će obaviti ručni pregled zahtjeva za ulazak”, rekli su Feni iz Europske komisije.

Po dolasku na granični prijelaz u Schengen zonu, graničar će elektronskim putem učitati podatke o putnim dokumentima. Ako ne postoji važeća putna dozvola ETIAS, graničari će odbiti ulazak i evidentirati putnika i odbijanje ulaska u Entry Exit System.

Odobrenje za putovanje će se odbiti ako podnositelj zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik, rizik od ilegalne imigracije ili predstavlja visok rizik po epidemiološku situaciju, pojasnili su u izjavi za Fenu iz Europske komisije.

Objava Bh. građani će morati popuniti zahtjev i platiti 7 eura za ulazak u EU pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Otvorena izložba Eko kolonija 2022.

Sinoć, u utorak 29. studenoga 2022. je bilo upriličeno...

Pripreme za sezonu 2023.: Želja nam je prestići uspjeh iz 2019. godine

Nakon još jedne iznimno uspješne turističke sezone, Neum nastavlja...

Posušje: Zapaljene svijeće u čast generala Slobodana Praljka

Na Trgu Hrvatskih branitelja, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom...

Vozač u Splitu udario policajca i pobjegao! Ozlijeđeni se bori za život

Prometni policajac zadobio je teške i po život opasne kada ga je...

ZZO HNŽ-a započinje distribuciju premije zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije u četvrtak, 1. prosinca,...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo