Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”

Kako bi ljeto učinili zabavnijim, a šetnju gradom ugodnijom, građanima našeg grada večeras će biti upriličen bazar “Okusi Konjic” Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i Udruženja žena Nera. Bazar se organizuje u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic, pod pokroviteljstvom Grada Konjica, a u okviru Dana dijaspore ”Konjic u srcu BiH” i Konjičkog kulturnog ljeta. Pored male fontane u samom centru Konjica prolaznici će moći uživati u raznim delicijama koje će biti prezentovane na tri ukusna stola.

“Na prvom stolu imamo slatke delicije, pravljene na tradicionalan način. Sladit ćemo se hurmašicama, sitnim kolačima, breskvama, tradicionalnim šapama, oblatnama i drugim slasticama koje žene prave u kući u domaćoj radinosti” – kazala je za radiokonjic.ba predsjednica Udruženja žena “Nera” Konjic Elvedina Alić.  

Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”

“Na slanom stolu nas čekaju pite: sirnica, tikvenica i burek, kao i starinski pravljeni pirjan, tako da će sve doći na štandove toplo i nadamo, se da će u rekordnom roku sve biti i degustirano, i pojedeno. Na jednom od štandova stajat će i naše medarke, poljoprivredne proizvođačice meda, sa svojim proizvodima: medom, saćem i drugim preparatima koji se proizvode od meda. Med je 100 % prirodan “ – kazala je predsjednica Udruženja žena “Nera”.

Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore "Konjic u srcu BiH"
Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”

Pored ukusnih stolova prolaznici će moći uživati u besplatnoj bosanskoj kafi, a u ponudi će biti i smutiji i vafli, dok su za najmlađe, također nešto pripremili, dodaje Alić.

“Za mališane koji su navikli da uvijek na “Nerinom” štandu ima šarenih fritula, i večeras ih čekaju šarene fritule, a nadamo se da će i topli lijepi vafl privući goste. Jako sam sretna da su žene odlučile da prave smutije i voćne salate na licu mjesta, tako da malo imamo i osvježenje za naše prolaznike i posjetioce štanda” – poručila je Alić.

  Zukić prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, Sarajlić oslobođen optužbi
Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore "Konjic u srcu BiH"
Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”

Također prolaznici će moći na jednom štandu vidjeti i rukotvorine žena iz Udruženja žena “Nera”, koje su one vrijedno radile u proteklom periodu.

“To su proizvodi koje su žene plele za tržište Amerike, i naravno trend od ljeta, naši poznati cekeri koje šije naša vrijedna Sabaheta Hero, sa tradiconalnim motivima bosanskih ćilima, koji su nekako postali prepoznatljivi i čini mi se baš onako, ljetni hit. Oni su dobrim dijelom otišli na tržište Italije” – rekla je Alić.

Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore "Konjic u srcu BiH"
Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”

Bazar je prodajnog karaktera istaknula je Alić, te pozvala sve građane našeg grada da prošetaju večeras do male fontane i uživaju u ukusnim delicijama i dobrom društvu.

“Udruženje žena “Nera uvijek stavi simbolične cijene, tek da pokriju uložene troškove u pripremu hrane, a kafa je naravno besplatna za sve, druženje besplatno. Očekujemo brojne posjetioce da razgovaramo, da se smijemo. Voljele bismo posebno da nam dođu posjetioci iz dijaspore, one koje rijetko viđamo i koje nismo uvijek u prilici vidjeti. Sa velikom radošću najavljujem ovaj bazar, sa velikom zahvalnošću se obraćam predstavncima Saveza poljoprivrednih udruženja  Konjic koji su nas pozvali, i omogućili  da se svi skupa družimo. Nadamo se da će nam svima biti lijepo” – zaključila je Elvedina Alić.

Bazar “Okusi Konjic” bit će otvoren u 20 sati kod male fontane, a iz udruženja žena Nera obećavaju ukusnu hranu i dobro društvo.

  Gradonačelnik Makarske: Gosti iz BiH na plaži jedu i peku roštilj, ostave samo smeće, od njih nema zarade

radiokonjic.ba

03.08.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Dnevni horoskop za 10. decembar 2022. godine

OVAN Posao Otvoreni ste za svaki razgovor koji nudi rješenje. Strasti...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo