Bago: Krivična prijava Tužilaštvu BiH zbog korupcije u zdravstvu HNK

Marin Bago na press-konferenciji, održanoj u prostorijama NDC-a Mostar

Mostar — Udruga građana za zaštitu kvalitete življenja Futura iz Mostara saopštila je u petak na vanrednoj press-konferenciji da je istog dana Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijela krivičnu prijavu protiv nekoliko najviše rangiranih zvaničnika Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zbog navodne korupcije u zdravstvu.

Predsjednik Future, Marin Bago, izjavio je novinarima na press-konferenciji da su još u februaru podnijeli krivičnu prijavu, jer su došli do informacija da se u zdravstvu HNK-a ne vrše javne nabavke, kada je u pitanju ugovaranje zdravstvenih usluga.

“Podnijeli smo krivičnu prijavu Federalnom tužilaštvu. Federalno tužilaštvo je tu prijavu vratilo Kantonalnom tužilaštvu i mi smo tu razočarani. Dosad imamo jako loša iskustva sa kantonalnim tužilaštvom. Nekoliko slučajeva smo pokrenuli od teške korupcije, pljačke građana i protivzakonitog djelovanja u komunalnim djelatnostima, trovanje, deponija, izborna krađa, nikad ništa se to nije riješilo na Kantonalnom tužilaštvu”, rekao je Bago i dodao:

“I zbog toga smo sazvali presicu. Šaljemo sada tu istu krivičnu prijavu na državno Tužilaštvo, jer državni tužilac ima diskreciono pravo prihvatiti nešto, ako smatra da to treba raditi država”.

Čelnik Future je na press-konferenciji rekao i da je krivična prijava teška pola milijarde maraka.

“Dakle, u zadnjih pet godina taj se novac protivzakonito potrošio, nije se pazilo na prava pacijenata, na zakone ni na prava zdravstvenih radnika”, rekao je Marin Bago.

Predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja Futura iz Mostara, Marin Bago je takođe rekao da su prijave podnesene protiv direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a, Rade Bošnjaka, premijera HNK-a Nevenka Hercega, te ministra zdravstva Gorana Opsenice.

“Jer su svi oni uključeni u taj proces”, rekao je Bago.

Treba reći i da je prije četiri dana aktuelna Vlada HNK-a razriješila dužnosti višegodišnjeg direktora ZZO-a HNK-a, Radu Bošnjaka, na njegov lični zahtjev.

Marin Bago je naveo i da je Futura još prije četiri godine zatražila od kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja da im, po pravu na slobodu pristupa informacijama, dostave ugovore o tome kako u ime pacijenata, građana potrošača, plaćaju zdravstvene usluge, što nikada nije ispunjeno i taj slučaj je još uvijek na sudu.

Bago tvrdi da se novac u zdravstvu HNK isplaćuje paušalno, a radi se o iznosu od oko 100 miliona maraka godišnje. Predsjednik Future je kazao da pacijenti čekaju na usluge, umjesto da se javni i privatni zdravstveni sektor nadopunjuju, što funkcionira u drugim dijelovima BiH.

“Pacijent iz Goražda, iz Travnika, dođe u nas u privatnu kliniku, sa knjižicom, i obavi uslugu. Zato što su njihova kantonalna ministarstva zdravstva proveli javnu nabavku na čitavoj teritoriji BiH i rekli ‘ova institucija da je najbolju uslugu za naše pacijente’ i oni idu tamo s knjižicom. U nas to ne možete”, izjavio je Bago.

On je najavio i da će, ukoliko se nova vlast, koja će se formirati nakon izbora, i novi upravni odbori, ne vrate u zakonske okvire, bit će podnesene krivične prijave i protiv njih.

(StarMo)

starmo.ba

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO