AVAZ saznaje: Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara, Nermin Nikšić novi premijer FBiH

SDP će, prema svemu sudeći, iz ovih izbora na nivou FBiH izaći kao apsolutni pobjednik – s jednim članom Predsjedništva i premijerom entiteta.

Stranke “osmorke” u 29. 11. s HDZ-om potpisuju sporazum o formiranju koalicije na svim nivoima. Ovoj koaliciji potom bi se trebao pridružiti i SNSD na državnom nivou.

Javno je već objavljen sporazum programske koalicije, koji predstavlja okvir za buduće djelovanje i definira ključne ciljeve za koje će se zalagati buduća koalicija.

Pobjeda SDP-a

No, stranke koje čine novu većinu još nisu izašle s konkretnim imenima budućih ministara i rukovodilaca na svim nivoima. Ipak, o nekim kadrovskim rješenjima se već uveliko špekulira.

Tako je gotovo izvjesno da će novi premijer Federacije BiH biti Nermin Nikšić. Iako je ovu poziciju priželjkivao i lider NiP-a Elmedin Konaković, uvjerljivo bolji rezultat SDP-a na izborima, činjenica da je Nikšić navodno dobivao ponude od saveza SDA – DF za premijera, ali i da je većina koalicionih partnera sklonija bila njega podržati za mandatara, presudili su da ipak Nikšić bude mandatar.

Na taj način SDP će iz ovih izbora izaći kao apsolutni pobjednik – s jednim članom Predsjedništva i premijerom entiteta.

Kada je u pitanju državni nivo vlasti, prema neformalnom sistemu rotacije, mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara trebalo bi pripasti Hrvatu, odnosno HDZ-u BiH.

Favorit ove stranke za ovu funkciju je Borjana Krišto, no postoji mogućnost da na tu poziciju bude postavljena i Jelka Milićević, aktuelna ministrica financija FBiH.

  Sutra identifikacija jedne žrtve u Banjoj Luci, reekshumirane u Livnu

Ipak, veliki krimen Milićević je to što je jedna od optuženih u aferi “Respiratori”. Kada su u pitanju ostala ključna ministarstva, Milorad Dodik već je izrazio želju da dobije i Ministarstvo financija i Ministarstvo vanjskih poslova.

Ipak, jasno je da su ovi zahtjevi nerealni i da će se Dodik na kraju, vjerovatno, zadovoljiti jednim. Dosadašnja praksa pokazuje da su u situaciji kada je Hrvat predsjedavajući, Srbi dobivali Ministarstvo financija, a Bošnjaci vanjske poslove.

Sve jasno

Najizgledniji kandidat za ministra financija iz SNSD-a vjerovatno bi mogao biti Zoran Tegeltija, aktualni predsjedavajući, dok bi vanjske poslove mogao dobiti NiP, s Denisom Zvizdićem kao najizglednijim kandidatom za ovu funkciju.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

TEŠKO DA ĆE USPJETI BILO KOGA DA NASMIJU Horoskopski znak koji jednostavno ne zna za humor

Astrolozi manjak humora kod ovog znaka pripisuju tome što...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo