Autentičnost: Velike mogućnosti za razvoj turizma u FBiH

Velike su mogućnosti za razvoj autentičnih turističkih proizvoda i usluga koji turistima nude jedinstvene doživljaje za sva osjetila i koji su ukorijenjeni u lokalnoj tradiciji.

Ova transformacija zahtijeva inicijative održivog turizma koje uključuju resurse privatnog sektora i sudjelovanje lokalnih zajednica i nevladinih organizacija, navodi se, među ostalim, u Strategiji razvoja turizma Federacije BiH 2022. – 2027. godine.

Prema istome dokumentu, pristup Federacije BiH razvoju turizma trebao bi se ogledati u poboljšanju očuvanja resursa i omogućavanju održivog razvoja turizma za ponudu svjetske klase, kao i u razvoju raznovrsne ponude kao značajnoga iskustva posjetitelja.

Upravljanje resursima

Sadržaj članka (otvori)

– Federacija BiH treba bolje predstaviti svoju prirodu, kulturu i baštinu, kao što su zaštićena područja, rijeke, antikviteti, arhitektura i nematerijalno folklorno nasljeđe. S obzirom na ograničene financijske i tehničke kapacitete tijela javnog sektora u smislu investiranja i upravljanja resursima, kako bi se zadovoljili zahtjevi tržišta koji se brzo mijenjaju, FBiH će angažirati privatni sektor za upravljanje turističkim uslugama u okviru onih turističkih resursa koji su u javnom vlasništvu – navodi se također u Strategiji razvoja turizma FBiH 2022. – 2027.

Uloga predviđena za privatni sektor podrazumijeva razvoj, promociju i upravljanje turističkim uslugama na lokalitetima baštine ili prirodnim lokacijama sukladno smjernicama održivog korištenja koje je postavila Vlada FBiH radi zaštite arheoloških i prirodnih dobara. Bitno je, pritom, osigurati održivost i dobrobit resursa uvođenjem sveobuhvatnih i jasnih smjernica za korištenje, upravljanje i očuvanje lokaliteta.

  Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Taj će proces, među ostalim, podrazumijevati i: utvrđivanje kriterija za određivanje prioriteta u vezi s razvojem i očuvanjem različitih turističkih resursa i proizvoda; izradu smjernica najbolje međunarodne prakse za očuvanje i upravljanje lokacijama kulturnog i prirodnog nasljeđa, kao i atrakcijama u FBiH, uključujući preporuke za lokacije koje nisu u nadležnosti državnih institucija, izradu planova za očuvanje i upravljanje povijesnim lokalitetima za prioritetne lokalitete i utvrditi potrebna fizička poboljšanja i pripremljenost lokaliteta za organiziranje događaja i primanje posjetitelja, poboljšanje cestovne signalizacije i prezentacije prirodnog i kulturnog nasljeđa…

Kako se dalje navodi, Strategija poziva na usmjeravanje na konkretniji pristup segmentaciji kako bi se utvrdio pravi tip posjetitelja koji je najbolje usklađen s prepoznatljivom i raznovrsnom turističkom ponudom u zemlji, kao i na razini Federacije. U pripremi za provedbu mjere, uz upute županija, bit će potreban i detaljniji pregled postojećih turističkih proizvoda i iskustava.

Uspostava sustava

Bit će potrebno uspostaviti sustav koji uzima u obzir i kategorizira sva dostupna turistička iskustva u vezi s turističkim dobrima Federacije putem nadležnih ministarstava i udruga na razini klastera, ali i koristiti ovaj sustav kao alat za utvrđivanje nedostataka u proizvodima i iskustvima za ulaganja u mogućnosti uspostavljanja javno-privatnog partnerstva, navedeno je također u Strategiji razvoja turizma FBiH 2022. – 2027.

Večernji list

Objava Autentičnost: Velike mogućnosti za razvoj turizma u FBiH pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Kako dolazi do razornih potresa i može li se jedan takav dogoditi u BiH?

Dok se zbrajaju posljedice razornog potresa u Turskoj i...

Pogledajte koje demografske mjere je predložio HNS BiH

U demografskoj strategiji Hrvata u BiH, koja je u...

PUFBiH: Evo koliko u HNŽ ima zaposlenih, koliko se evidentira prometa i kako stoji Neum

Porezna uprava Federacije BiH obavijestila je javnost da su...

NE PODNOSE SAMOĆU Četiri horoskopska znaka koja bi dala sve da budu u centru pažnje

Blizanci Ljudi poznaju muškarce i žene Blizanace kao kraljice i...

Povratak tradiciji: Obnovljen Veležov Februarski turnir!

Danas je u press sobi stadiona “Rođeni”, sa početkom...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo