AP “Neretva” Konjic: U subotu 10. decembra premijera predstave “Turneja”

Velika scena Amaterskog pozorišta „Neretva“ će u subotu 10. decembra u 19:30h u Kino dvorani Društvenog doma odigrati premijeru pozorišne predstave pod nazivom „Turneja“ autora Gorana Markovića. Dino Kerić, režiser ove predstave, je za radiokonjic.ba govorio o pripremama, glumačkoj postavi ali i tematici ove predstave.

“Cjelokupan process proba traje već nekih mjesec dana. Ja sam prethodno sa ekipom uradio nekih 5-6 dana radionica kako bih shvatio ko bi mogao igrati koju ulogu. Kroz tih 6 dana sam napravio kvalitetan izbor koliko je bilo moguće i nakon prvih proba sam bio toliko oduševljenj njihovom voljom, trudom i zalaganjem, malo me podsjetilo na period studiranja. Radili smo probe do kasno navečer jer tokom dana svako ima svoje obaveze poput škole, posla ili fakulteta, a 10. decembra će biti nekih 38 dana rada na predstavi” – kazao je Dino Kerić, režiser predstave “Turneja”.

Foto: Dino Kerić

Predstava je takva da se broj glumaca veoma jednostovano može mijenjati. Obzirom na to da smo u ovom nekom viroznom periodu konstantno imamo neke izmjene – kazao je Kerić, te dodao: “Imamo 6 glavnih uloga, mimo tih 6 uloga imamo dodatnih 12 ljudi, međutim kako se predstava sama od sebe gradi ima jedna velika mogućnost da se doda još ljudi, sve ovisi o sceni na kojoj nastupamo. Rekao bih da nas je minimum 18, a maksimum do 26”.

  Sutra u Konjicu “12. Festival dječijeg karatea Konjic 2022”

Iako je radnja predstave  smještena u ratni period, rat nije glavni motiv predstave već položaj umjetnika – navodi Kerić.

“Što se tiče tiče simbolike “Turneje” volio bih da nekako pokušam dočarati  putovanje glumaca kroz krvavi period 1992-1995. Koliko god da je radnja smještena u taj period, nije uopšte glavni motiv rat, kroz ovu predstavu je bitan položaj umjetnika. Simbolično to može biti položaj bilo kojeg običnog čovjeka gdje je doveden u situaciju, da bježi, plače, da moli i na kraju krajeva, da se bori za svoj život. AP “Neretva”  Konjic je institucija koja postoji već 75 godina i ima značajnu historiju. Bila bi šteta da se ta historija ne nastavlja i da se ne gradi kvalitetnija budućnost” – zaključio je Dino Kerić, režiser predstave “Turneja”.

radiokonjic.ba

08.12.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

FOTO | U akciji učlanjenja u Naš Hajduk u Čapljini upisano 520 osoba

Čak 520 osoba upisano je u članstvo udruge ”Naš...

DOBRO vam hladno i razmjerno vedro nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je minus 4 stupnja, puše bura i hladnoća...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo