Ante Begić: Posušje krupnim koracima ulazi na tržište Europske unije

Provedbom novih tehnologija u gospodarski sustav Posušje postaje lider u proizvodnji, inovacijama te izvozu, a u tom je kontekstu iznimno značajan Tehnološki park koji predstavlja žarište novih ideja i inovacija te je izravna poveznica između Sveučilišta i poduzetnika.

Surađemo sa srednjim školama, razvojnom agencijom HERAG, u rad i obuku je uključeno i Sveučilište u Mostaru što dodatno daje kredibilitet Parku, a izdajemo i svjedodžbe o osposobljavanju koje priznaje Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i športa ZHŽ, naglasio je u intervjuu za Večernji list Ante Begić, načelnik općine Posušje.

Ističe kako se u ovoj općini trenutačno provodi niz značajnih infrastrukturnih projekata s kojima se podiže kvaliteta života, a neposredna blizina tržišta EU-a kao i položaj na sjecištu čak pet magistralnih pravaca jamstvo su kako će ova lokalna zajednica nastaviti gospodarski rast i u idućem razdoblju.

Dan općine Posušje izvrsna je prilika ukazati na neke od aktualnih infrastrukturnih i gospodarskih projekata koji se trenutačno provode. Što bi istaknuli kao najvažnije u ovoj godini?

Svakako je to završetak izgradnje nove Osnovne škole fra Petra Bakule, čije je otvaranje planirano pred sam početak školske godine. Radujemo se kako će naši učenici nastavu početi u novim klupama i u novoj školi. Nakon dugogodišnjih nastojanja napokon su stvoreni uvjeti za odvijanje nastave u jednoj smjeni. Ova škola je simbol naše budućnosti, naše mladosti. Riječ je o jednom od najsuvremenijih objekata na ovom području i ona donosi brojne pogodnosti za sve učenike, nastavno i drugo osoblje jer će im se omogućiti lakši rad, kvalitetniji uvjeti za školovanje i usvajanje gradiva. Pokazali smo da se zajedničkim radom, okupljanjem oko projekata i suradnjom na svim razinama vlasti može učiniti puno i na planu obrazovanja. Na tom tragu smo prošle godine otvorili novo krilo područne škole u Čitluku, dječji vrtić u Rakitnu, rekonstruirana je područna škola u Vinjanima, dorađena područna škola u Gracu, a od travnja ove godine u novom je ruhu dječji vrtić “Bajka”.

Zadovoljni roditelji i djeca motiv su svima nama da stalno radimo na poboljšanju uvjeta za mališane. Što se tiče ostalih projekata, izdvojio bih puštanje u rad minihidroelektranu na Senjakovini. Riječ je o projektu čiji je nositelj JP Vodovod d.o.o. Posušje, a koji iskorištava dio potencijala na kraju transportnog vodovoda Senjakovine, odnosno hidroenergetskog potencijala akumulacije Tribistovo, pretvarajući ga u električnu energiju. Vrijednost investicije je 1,200.000,00 KM. Očekuje se godišnja proizvodnja 1750 MWh, čime će se ostvariti značajni prihodi na godišnjoj razini, a što će utjecati na daljnja investiranja JP Vodovoda. Izradili smo projektno-tehničku dokumentacije za gradnju nove zgrade Tehnološkog parka Posušje koja je predviđena na lokaciji pored postojeće u poslovnoj zoni Osrdak.

Što se tiče ostalih gospodarskih projekata na prostoru naše općine, ističem aktivnosti oko gradnje dvije vjetroelektrane i jedne solarne elektrane, ali u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon donošenja odluke Visokog predstavnika o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, promijenjena je praksa pojedinih zemljišnoknjižnih ureda u dijelu provođenja odluka nadležnih tijela jedinica lokalne samouprave u raspolaganju s građevinskim zemljištem koje je u isključivoj nadležnosti jedinica lokalne samouprave, što stvara ogromne probleme i općini i investitorima. S drugim kolegama načelnicima i gradonačelnicima radimo sve što je u našoj moći kako bismo iznašli rješenje za ovaj problem.

Koliko je za razvoj gospodarstva u Posušju važno postojanje Tehnološkog parka te koliko je važan u trasiranju budućih obrazovnih pravaca?

  NAJAVA: My talent Posušje – Mladi umjetnici na djelu

Oni gradovi ili općine koje su prve uspjele razviti i provesti u gospodarski sustav novu tehnologiju, danas su globalni lideri u proizvodnji, inovacijama te izvozu. Mi nastojimo prilagođavati i kreirati svoje gospodarske i razvojne politike kako bismo stvorili povoljnije uvjete u cilju prihvaćanja te razvoja novih tehnologija. A to upravo radimo kroz naš Tehnološki park. Preko javnih poziva omogućujemo obuku svim pojedincima zainteresiranima za CNC zanimanje. Naši polaznici na postojećim strojevima izrađuju rezervne dijelove za skupocjene strojeve u proizvodnim pogonima. Surađujemo sa srednjim školama, razvojnom agencijom HERAG, u rad i obuku uključeno je i Sveučilište u Mostaru što dodatno daje kredibilitet Parku, a izdajemo i svjedodžbe o osposobljavanju koje priznaje Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i športa ZHŽ-a. Tehnološki park predstavlja žarište novih ideja i inovacija, on je izravna poveznica između Sveučilišta i poduzetnika, stoga učinak njegova rada ima izravan utjecaj na opće gospodarsko stanje. I siguran sam kako je ovo jedini pravi i ispravni put.

Posušje se nalazi na iznimno važnom geografskom i prometnom položaju. Koliko ta činjenica znači za razvoj modela poduzetničkih zona?

Općina Posušje lako je dostupna i atraktivna lokacija za ulaganja. Imamo brz pristup tržištima uz povoljne troškove transporta. Blizina međunarodnog graničnog prijelaza s Europskom unijom – Republikom Hrvatskom, općina je lako dostupna investitorima iz svih dijelova BiH jer se nalazi na raskrižju regionalnih cesta. Također je povezana s međunarodnim morskim lukama Ploče (67 km) i Split (99 km) u EU – RH. Imamo bogate prirodne resurse i tradiciju u obradi metala i plastike, a usporedno s tim imamo kontinuirani rast gospodarstva i snažan poduzetnički duh koji je prevladao i ovu koronakrizu. Dakle, imamo povoljno poslovno okruženje za poduzetništvo, a dokaz je i posjedovanje BFC certifikata koji daje smjernicu potencijalnim investitorima da ih čeka povoljan gospodarski ambijent, učinkovita administracija i susretljivost. Posušje je najmlađa općina u BiH pa samim time imamo mlad i potencijalan kadar. Ne smijemo zanemariti kako su naši preci kod svoje djece razvijali i europski gen s obzirom na to kako su radili izvan ovih prostora. Domaćim i stranim investitorima na raspolaganju su infrastrukturno opremljene i atraktivne investicijske poduzetničke zone. Na tom tragu smo nedavno odgovorili na upit jedne njemačke tvrtke koja traži pogodnu lokaciju za investiranje, najam ili kupnju poslovnog zemljišta. Imamo slobodnu poslovnu zonu, povoljnu cijenu zemljišta, mogućnost proširenja, blizinu aerodroma kao i potencijal radne snage. A dodatna pogodnost je blizina tržišta Crne Gore, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Možete li se osvrnuti na važnost realizacije projekta novoga graničnog prijelaza Osoje?

  Posušje: Zaplijenjeno 88 stabljika marihuane

Izgradnjom ovog prijelaza podići će se učinkovitost međugraničnoga prometa kao i ubrzanje ukupnih gospodarskih tokova, što je od ključnoga značaja za veliki broj naših gospodarstvenika. Ovaj granični prijelaz značit će mnogo u smislu bolje iskoristivosti velikih gospodarskih potencijala šireg prostora Posušja i zbog povećanja protočnosti prometa. Također, imamo poslovne zone kao najperspektivnije lokacije koje su na raspolaganju domaćim i stranim investitorima. Riječ je o zonama Osrdak i Vlake koje bi u bliskoj budućnosti trebale biti dodatni pokretač razvoja općine, a s novim, moderno opremljenim graničnim prijelazom stvorit će se uvjeti za učinkovitiju razmjenu dobara. Jednostavno, moramo što prije dobiti ovaj granični prijelaz zbog potreba našeg stanovništva i gospodarstvenika.

Posušje je jedna od rijetkih općina u BiH koja se može pohvaliti i dobrim demografskim pokazateljima. Možete li se osvrnuti na njih te što Općina čini kako bi još više unaprijedila situaciju?

Radimo na provođenju niza mjera, počevši od novčanih potpora za novorođene, koja će se dijeliti na sljedeći način: 500 KM za treće i 1000 KM za svako sljedeće novorođeno dijete na području općine Posušje, preko besplatnog prijevoza za učenike, stipendija, poticaja mladima, subvencioniranja javnog i privatnih vrtića do osiguravanja boljih uvjeta u odgojnim i obrazovnim institucijama – neizravno kroz poticaje, odnosno olakšice pri otvaranju obrta i pokretanju određenih kategorija poslova, s posebnim naglaskom na ohrabrivanje žena u poduzetništvu.

Objava Ante Begić: Posušje krupnim koracima ulazi na tržište Europske unije pojavila se prvi puta na Posušje.info.

  INVESTICIJE: Općini Posušje 575.000,00 KM od Vlade FBiH

www.posusje.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Nezaposlenim osobama će do 20.decembra biti uplaćeno 100 KM jednokratne pomoći

NAKON DOSTAVE PODATAKA KANTONALNIH SLUŽBI UTVRĐENA ODLUKA: JEDNOKRATNA NOVČANA...

Organizacija SOS Dječja sela u BiH predstavila rezultate rada tijekom 28 godina djelovanja u BiH

Organizacija SOS Dječja sela u BiH tijekom događaja „Predstavljanje...

PU Konjic: U posljednje dvije godine smanjen broj slučajeva nasilja nad ženama

Nasilje u porodici najčešće podrazumijeva nasilje nad ženama, a...

Jednokratna novčana naknada za 187.247 nezaposlenih u BiH

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je,...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo