Akcija u studenom, prevencija tijekom cijele godine

Pokret obilježavanja novembra kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca dobio je naziv Movember – spajanjem riječi ”moustache” (engl. brkovi) i ”November” (engl. novembar) jer su brkovi određeni kao simbol čitavog pokreta. Kraj ovog mjeseca prilika je da se još jednom podsjetimo o važnosti prevencije i zaštite zdravlja, poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Rak prostate i rak testisa

”Cilj cijele globalne kampanje je potaknuti mušku populaciju na redovne preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme te bi se pravovremeno i izliječila, jer prevencija je ključ dobrog zdravlja. Fokus je na zdravstvenim problemima kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvima”, navodi dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u.

Rak prostate je među vodećim malignim oboljenjima kod muškaraca. Prema podacima GLOBOCAN-a iz 2020. godine otkriveno je 1.414.259 novih slučajeva raka prostate u svijetu, a život je izgubilo 375.504 muškaraca. Rak prostate je prema ovim podacima na drugom mjestu po incidenci, a peti kao uzrok smrti muškaraca širom svijeta.

Prema dostavljenim prijavama oboljelih od maligne neoplazme, na području Zeničko-dobojskog kantona u 2020. godini, rak prostate se nalazio na četvrtom mjestu sa sudjelovanjem od tri posto (3%) u strukturi ukupnog broja novootkrivenih malignih neoplazmi (20 prijavljenih malignih neoplazmi prostate), dok je u 2021. godini broj prijavljenih malignih neoplazmi prostate iznosio 31. ”Rizik od raka prostate raste s godinama i najčešće se dijagnosticira kod muškaraca starijih od 50 godina. Također je češći kod muškaraca koji imaju povijest raka prostate u obitelji, kod muškaraca koji su imali češće spolne infekcije i kronični prostatitis.

  Dvije psihologinje iz Mostara kreirale video koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

U genezi mnogih oboljenja, pa i kod raka prostate, značajan faktor je stil života. Obično se nezdrava ishrana, konzumiranje alkohola i duhana i manjak fizičke aktivnosti kumulativno negativno odražavaju na zdravstveno stanje. Rak prostate nema značajniju simptomatologiju u ranim stadijima”, ističe dr. Kuduzović. S godinama se počinju javljati određeni simptomi vezani za mokrenje o kojima muškarci nerado pričaju kao što su otežano uspostavljanje mokrenja, učestalo mokrenje, posebno noću, osjećaj da se mokraćna bešika nije ispraznila poslije mokrenja, isprekidan mlaz prilikom mokrenja, te erektilna disfunkcija. Urološki pregled treba obaviti iza 45. godine i ponoviti ga svake tri godine. Poželjno je obaviti pregled urina i krvi radi otkrivanja upalnih procesa i određivanje PSA (prostata specifični antigen) kao i digitorektalni pregled.

Mnogobrojne aktivnosti

Rak testisa češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (preko 80 posto) prije pedesete godine života. U usporedbi s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra – petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95 posto. Važno je redovno (jednom mjesečno) pregledati testise i posjetiti ljekara ako primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu – liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost. ”Institut za zdravlje i sigurnost hrane je u suradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSa i ove godine obilježio “Zeničke dane prevencije – Plavi novembar”.

  Izgorjelo preko milion kubika drvne mase, podrška pošumljavanju

Održan je niz edukacija ciljnih skupina uz promotivni info pult, predavanja stručnjaka iz oblasti onkologije i radiologije u suradnji sa studentima šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, ali i turnir u malom nogometu i učešće u lokalnom edukativnom kvizu sa setom pitanja iz ove oblasti”, ističe dr. Kuduzović.

Akcija u studenom, prevencija tijekom cijele godine Običan radio.

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

NAPREDAK NA POSLU, TAJNA VEZA… Šta nam predviđaju zvijezde za februar?

Mjesec u kome možemo da odahnemo sa retro planetama....

NIKOLA DŽIDO: Livanjska gradska ‘ledana’

LIVANJSKA LEDANA Jučer je J.P. Komunalno Livno, obavijestilo građane Livna,...

Vlada Tuzlanskog kantona partner organizacije kvalifikacionog susreta BiH i Crne Gore

Tuzla će biti domaćin naredne kvalifikacione utakmice između reprezentacija...

Preminuo fra Milan Lončar

U 79. godini života i 53. godini svećenstva u...

Dodik neće podržati ukidanje akciza na gorivo: “Bez visokih poreza nema bogate države”

Nakon sastanka predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika i...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo