5.mjesto za hrast lužnjak u izboru za stablo godine u BiH za 2022. godinu

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH, UNDP je organizovao izbor za drvo godine.

UNDP BiH birao je pet najstarijih, najljepših i najzanimljivijih drveća u BiH. Izbor je završen, a peto mjesto zauzeo je hrast lužnjak iz Buturović Polja predložen od strane Šumarstva “Prenj” Konjic.

Ovo je UNDP pilot projekat, prva godina u kojoj se bira stablo godine u BiH, a postoji mogućnost i namjera da se ovaj projekat proširi, odnosno da se provodi i narednih godina.

U budućnosti, ovo stablo će time što je izabrano među prvih pet, imati i određene prednosti u odnosu na druga stabla, kazao je za Radio Konjic u ime Šumarstva “Prenj” Konjic Emir Lizde, te dodao:

“Stablo kao neko turističko obilježje Buturović Polja dobit će svoju markaciju, svoje obilježje. Pored njega će biti postavljena posebna tabla od strane UNDP-a na kooj će biti napisane opće karakteristike stabla poput njegove visine, prsnog prečnika, procjenjene starositi i drugo. S druge strane, ovo stablo dobit će posebnu zaštitu od strane UNDP-a, a nadam se i naših građana odnosno ljudi tog mjesta. Samim tim što će stablo lužnjaka biti obilježeno, dat će mu se na značaju sa turističnog stanovišta. Klišanski stogodišnjak dobit će posebno mjesto na mapi stabala u BiH, te će mu se svake godine mjenjati tabla koje pokazuju njegove specifičnosti”.

Hrast lužnjak; foto Emir Lizde

Ideja o nominaciji je pristekla na osnovu legende o hrastu lužnjaku koja se među stanovnicima sliva Neretvice prenosi sa generacije na generaciju. Sekretar OŠ Seonica i nekadašnji nastavnik historije i geografije Sejad Hakalović, napisao je priču o hrastu lužnjaku, koju je ukratko ispričao za Radio Konjic:

  Federalno ministarstvo finansija uputilo je naloge prema bankama za isplatu jednokratnih novčanih naknada nezaposlenim osobama u FBiH
Izjava Sejada Hakalovića

Podsjećamo, u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022. godinu” osim pomenutog, nalazila su se još tri stabla iz Konjica: stablo džinovske sekvoje predloženo od strane Šumarstva “Prenj” Konjic, te stabla tise i munike predloženi od strane Šumarskog fakulteta Sarajevo.

radiokonjic.ba

19.12.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo