132 kandidata žele biti vojnici

Na ponovni Javni oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu (PVS) u početnom činu vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) prijavila su se 132 kandidata/kinje, odnosno 20 žena i 112 muškaraca.

”Planom provođenja aktivnosti izbora i prijema kandidata u vojnu službu u početnom činu vojnika na osnovu Ponovnog javnog oglasa, broj: 10-34-1-842-52/22 od 08.07.2022. godine, planirano je da se u rujnu izvrše testiranja i selekcija kandidata”, rečeno je Feni iz Ministarstva odbrane BiH (MOBiH).

Iz tog ministarstva, istovremeno, navode, kako je u istom mjesecu (rujnu) planirano da se odabrani kandidati upute na zdravstvene preglede.

”Kandidati koji budu proglašeni zdravstveno sposobnim i za koje se utvrdi na nemaju sigurnosnih smetnji bit će upućeni na osnovnu vojničku obuku polovicom listopada, koja bi trebala biti okončana polovicom decembra”, precizirano je.

Kako je planirano, nakon uspješno završene osnovne obuke kandidati će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika OSBiH.

U skladu s odredbama Zakona o službi u OSBiH, kandidati koji se prijavljuju za prijem u PVS moraju ispunjavati opće i posebne uvjete.

Opći uvjeti za kandidate podrazumijevaju da su državljani BiH, zdravstveno sposobni, da nisu osuđivani na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju dužem od šest mjeseci, da nisu prethodno otpušteni iz državne službe ili pravne osobe zbog povrede službene dužnosti u posljednje tri godine, da im pravosnažnom presudom nije zabranjeno obavljanje određenih djelatnosti, odnosno dužnosti za vrijeme trajanja takve zabrane, te da se protiv njih ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

  Marin Matić prijavio astronomskom savezu čudno svjetlo iznad Neuma, pa dobio iznenađujući odgovor

Istovremeno, potrebno je da imaju odgovarajuću stručnu spremu, da nisu mlađi od 18, niti stariji od 27 godina u vrijeme prijema, odnosno na dan 31. prosinca o.g., te da su uspješno završili osnovnu vojnu obuku, koju će Ministarstvo obrane BiH organizirati nakon završenih testiranja, sigurnosnih provjera i zdravstvenih pregleda.

Kandidati, koji apliciraju za prijem u PVS, moraju ispunjavati i posebne uvjete, uključujući uvjet da su uspješno položili testove prema normama propisanim Pravilnikom o prijemu u vojnu službu.

Prema raspisanom javnom oglasu, izbor kandidata vrši Komisija za izbor vojnika u OSBiH, koju imenuje ministar obrane BiH, a njihova selekcija i izbor realiziraju se u sklopu tri faze testiranja i provjera kao i osnovnu vojničku obuku.

Spomenuta testiranja provode se u centrima za novačenje i tranziciju u Sarajevu, Banja Luci, Čapljini i Tuzli i obuhvaćaju testove propisane Pravilnikom o prijemu u vojnu službu.

Prilikom odabira kandidata za prijem u PVS, među ostalim, vodit će se računa o ravnopravnoj zastupljenosti spolova, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Objava 132 kandidata žele biti vojnici pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

FOTO/VIDEO: DOBRO vam oblačno, kišovito i toplo jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je 10 stupnjeva C, nema vjetra, nebo nad...

Dnevni horoskop za 10. decembar 2022. godine

OVAN Posao Otvoreni ste za svaki razgovor koji nudi rješenje. Strasti...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo